Kırmızı et; protein ve demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler bakımından da çok zengin bir besin kaynağıdır. Uzmanlar; özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, hamileler ve orta yaşın üzerindeki yetişkinlerin kırmızı et tüketmesini öneriyor. Uzmanlar, kırmızı etle ilgili şu bilgileri veriyor:
Kırmızı ette bulunan aminoasitler, çocukların sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
ÇOCUKLARA 125 GR. ET
4-6 yaş arasındaki çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde 20-25 gram protein tüketmeleri gerekiyor. Bu da yaklaşık olarak 100-125 gram kırmızı ete denk geliyor. Bu oran yaşla birlikte artıyor. 7-9 yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı 26-38 grama çıkarken, 10-13 yaş aralığında 39-60 gram arasında değişiklik gösteriyor. Diğer bir ifadeyle kilogram başına 1 gram protein alınması gerekiyor. Bunun en az yarısının da hayvansal kaynaklı besin maddelerinden karşılanması şart.
Çocukların zihinsel gelişimi için; demir, çinko, B grubu vitaminler, iyot ve esansiyel amino asitler gibi bazı besin öğelerini yeterli miktarda tüketmeleri gerekir. İyot dışındaki besin ögeleri, kırmızı ette yeterli düzeyde bulunuyor. Bu yüzden aileler; çocuklarının okuldaki öğrenme ve kavrama hızını yakından takip etmeli, bu dönemde beslenmelerinde kırmızı eti eksik etmemeli.
Çocukların yeterli miktarda et tüketmemeleri, zihinsel faaliyetlerinde durgunluğun yanı sıra, kas ve iskelet sisteminin gelişimini de etkiliyor. Yetersiz et tüketen çocuklarda anemi ve bünye zayıflığı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.
Yapılan araştırmalar, çocukların boylarının uzamasında doğru beslenme alışkanlıklarının önemli olduğunu gösteriyor. Çinko da önemli bir boy uzama kaynağı. Bu nedenle çocuklar; hem beyaz et, hem de kırmızı et tüketmeli. Özellikle kuzu eti çok faydalıdır.
HAMİLELİKTE PROTEİN TAKVİYESİ ŞART
Hamilelik
döneminde hem anne, hem de bebek sağlığı için beslenme çok önemlidir. Kırmızı et, gebelikte iyi bir protein kaynağıdır. Kırmızı etin içeriğinde kaliteli demir vardır. Demir özellikle hamilelikte anemi oluşmasını engeller. Yeteri kadar et yiyemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamin eksiklikleri gelişebilir. Hamilelikte özellikle çocuğun sinir gelişiminin sağlanması için B grubu vitaminlere ihtiyacı vardır. B12 ve B6 vitamini sinir gelişimi için önemlidir.