Iraklı çocuk hastası Cinderella'nın beynindeki tümörün epilepsi nöbeti geçirmesine sebep olduğunu söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahı Dr. Öğr. Üyesi Halil Olgün Peker, "Epilepsi krizleri için hastamız uzun yıllardır ağır ilaçlar kullanıyordu. Epilepsi krizi, zekâ geriliği başta olmak üzere bir dizi sağlık sorununa sebep oluyor. Ameliyat olalı 2 hafta oldu, her gün defalarca kez epilepsi nöbeti geçiren Cinderella artık nöbet geçirmiyor. Hastamızı takip edip zamanla ilaçlarını keseceğiz. Önemli olan nöbetsiz bir hayatının olması ve hayati tehlikeye yol açan beyin tümöründen kurtulması" diye konuştu.
YAPILAN TETKİKLERLE TÜMÖR OLDUĞU SAPTANDI
Cinderella'nın yaklaşık 3 aylıkken epilepsi krizi geçirdikten sonra ailesi tarafından doktora götürüldüğüne değinen Dr. Öğr. Üyesi Halil Olgün Peker, "Beyin filmleri çekilince beyninde tümör olduğu anlaşılmış. Ancak tümör tehlikeli bir bölgede olduğu için alınmamış. Tedavi olmayınca Cinderella'nın nöbetleri artmış. Nöbet ilaçları kullanmasına rağmen ilk zamanlarda 4-5 günde bir olan epilepsi nöbetleri son dönemlerde günde en az 10-15 sefere çıkmış. Tümör beynin konuşma merkezine ve beyin sapına yakın tehlikeli bir bölgesinde olduğu için epileptik odak dediğimiz çocuğun epilepsi nöbeti geçirmesine sebep olan bir alan oluşturmuştu" şeklinde konuştu.
AMELİYAT YAKLAŞIK 6 SAAT SÜRDÜ
Ameliyattan önce çektikleri beyin MR'ına göre Cinderella'nın ameliyat planını belirlediklerini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Halil Olgün Peker, yaptıkları operasyonu şöyle anlattı:
"Öncelikle beynindeki 3 santimlik tümörü mikroskobik yöntemle çıkardık. Daha sonra beyninde network dediğimiz nöbet geçirmesine sebep olan ağ bağlantılarını kestik. Çünkü bu durum çocukta anormal deşarj oluşturuyordu. Eğer sadece tümörü alsaydık ve ameliyatın bu kısmını yapmasaydık, çocuk nöbet geçirmeye devam edecekti. Ameliyatta çocuğun kafatasının eskisi gibi yerine tam oturması için titanyum vida ve plak kullandık. Ameliyat yaklaşık 6 saat sürdü. Tümörün bulunduğu yer itibariyle incelik ve tecrübe isteyen riskli bir ameliyattı. Ameliyattan sonra 2 gün yoğun bakımda takibini sağladık. Patoloji sonucu da geldi. İyi huylu bir beyin tümörü olduğunu gördük. Eğer tümör kötü huylu olsaydı radyoterapi, ışın tedavisi, kemoterapi gibi bir takım tedaviler alması gerekirdi."
AMELİYATTAN SONRA NÖBET GEÇİRMEDİ
Ameliyattan sonra 2. haftada olduklarını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Halil Olgün Peker, "Cinderella henüz hiç nöbet geçirmedi. Bir süre nöbet ilaçlarını kullanmaya devam edecek. Daha sonra bu ilaçları da tamamen keseceğiz. Cinderella'nın artık hiç nöbet geçirmemesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
"KIZIMIZ DA, BİZ DE ÇOK MUTLUYUZ"
Anne Peari Hamoo Haji Haji ve Baba Edow Yousif Murad Murad ise kızlarının sağlığına kavuşmasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirerek şunları söyledi: "Cinderella 3 aylıkken nöbet geçirince bir problem olduğunu hissetmeye başlamıştık. 1 yaşındayken tekrar nöbet geçirince doktora gittiğimizde beyninde tümör olduğunu, bu yüzden nöbet geçirdiğini öğrendik. Daha sonra çare aramaya başladık. Ama doktorlar şu anda imkânlarımız elverişli değil, bu tümörü alırsak ölümüne sebep olabiliriz dedi. Sonra tedavi için Amerika, Hindistan ve Katar gibi birkaç farklı ülkeye Cinderella'nın sonuçlarını gönderdik. Ancak riskli bir ameliyat olduğu için ameliyat ettiremedik. Daha sonra bir Türk tanıdığımız vasıtasıyla Dr. Halil Olgün Peker ile tanıştık. Bize ameliyatın tüm süreçlerini anlattı ve ameliyatımızı yaptırdık. Şu anda kızımız da, biz de çok mutluyuz. Her gün 10-15 sefer baygınlık geçiren kızımız tekrar hayata döndü. Doktorumuza teşekkür ederiz. Hastalığından dolayı okula başlayamamıştı. İnşallah seneye okula da başlayacak."