Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Gerçek mutfağı

, tam da çizmenin topuğunda yer alan, sanat, tarih ve doğanın yanı sıra lezzetin de merkezi sayılabilecek bir bölge. Bir yanı 800 kilometrelik Adriyatik sahili diğer yanı Tiren Denizi ile çevrelenmiş, dünyanın nimetlerinden fazlasıyla pay almış bu bereketli topraklarda müthiş tatların peşine düştük

Giriş Tarihi: 7.7.2019
Gerçek İtalyan mutfağı

Puglia, henüz pek turistik olmamış, dolayısıyla hâlâ doğal, hâlâ leziz, içinde hem tarih, hem kültür, hem de lezzet barındıran İtalya'nın gözde rotalarından. İstanbul'dan sadece bir buçuk saatlik bir uçuşla, bölgenin merkezi Bari'ye varmak mümkün. Bari, eski şehri ile (Bari Vecchia) tarih boyunca ağırladığı tüm kültürlerden bir parça sunuyor. Tarihi dokunun yanında, kapı önünde oturan yaşlıları, avluda oynayan çocukları, balkonlara asılı çamaşırları ve açık kapılı evleri ile bozulmamış bir mahalle kültürünü hatırlatıyor.

Bir sonraki durağımızı Alberobello olarak belirliyoruz. Cisternino ve Martina Franca, Alberobello'ya giderken yol üzerinde ziyaret edebileceğiniz harika kasabalardan bazıları. Aralarında yaklaşık 15 dakika mesafe bulunuyor. Trulli evlerine ev sahipliği yapan Alberobello'da ana cadde Largo Martellota, tipik İtalyan restoranlarının ve barlarına ev sahipliği yapıyor. Burada perşembe günleri sebze- meyve pazarı kuruluyor ve yerli ürünler satılıyor. Sadece Alberobello'da değil, tüm Itria vadisinde marketlerde ya da ufak dükkanlarda peynir çeşitlerini bulabilirsiniz. Bölgenin peynirleri, tüm İtalya'nın hatta bence dünyanın en iyileri arasına girer. Bölgeye özgü burrata peyniri çok lezzetli. Kaşkaval peyniri ise aylarca tavanda asılı bekletildikten sonra satışa sunuluyor. Burrata kadar olmasa da lezzetli ve denemeye değer. Tüm Puglia'da meşhur olan bir diğer şey ise, kasaplarda pişen etler. Bizdeki balıkçılarda olduğu gibi, kasapların vitrininden et seçerek hemen orada mangalda pişirtebilirsiniz. Bereketli toprakların binbir çeşit otlarıyla beslenen hayvanların etleri hem çok lezzetli, hem de hesaplı.



BİRKAÇ GÜZEL ADRES

  • Casa Nova, Largo Martellotto'nun sonunda, Via San Marco'nun hemen içinde yer alan tipik bir Puglia restoranı. Duvarları boydan boya köylülerin ve zeytin toplayan kadınların resimleriyle boyanmış. Ne yerseniz yiyin, her şey çok lezzetli. Yemeğin sonunda kahveyle beraber kocaman bir kesme tahtasının üzerinde çikolata geliyor ama esas sürpriz tavada pişen kestane.
  • Trullo d'Oro, biraz pahalı ama yerel atıştırmalıklar ve foccacio ekmekli lezzetler sunuyor.
  • La Cantina'da mutfak açık. Şefi yemek pişirirken seyredebilirsiniz.
  • Gli Ulivi kasabanın biraz dışında ancak olağanüstü menüsüyle (kişi başı yaklaşık 25 euro) denenmeli.
  • Bölgede her şey lezzet üstüne kurgulanmış. Tüm vadide yıl boyunca neredeyse her ay düzenlenen lezzet festivalleri var.


NE YEMELİ?

  • Panzerotti, bizim çi böreğimize benziyor. Mozzarella-domatesli, somonlu ya da etli bulabileceğiniz çeşitlerini mutlaka deneyin.
  • Deniz ürünleri olmazsa olmazlardan. Her yerde en iyi ve tazesini bulabileceğiniz deniz ürünlerini sirke ya da limon sıkıp yiyin.
  • Sokaklarda dolaşırken kadınların kapı önünde yaptığı orecchiette yani şeklinden dolayı 'kulak' adını verdikleri makarna türünü deneyin.
  • 'Focacceria adı verilen focaccio dükkanlarında, bu özel ekmeklerle yapılan sandviç ya da pizzalardan yiyin.
  • Bölgeye has ekstra saf zeytinyağını ve şarapları tadın.
  • Tabii ki zeytin yiyin!
  • Genelde yaşlı kadınların yaptığı, kare şeklindeki mısır kızartmalarından da tadın. Altı tanesi sadece 1 euro.

BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Gerçek İtalyan mutfağı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
BİZE ULAŞIN