Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Syriza dünyaya umut

Yunanistan'da iktidar partisinin solcu Syriza olması, sadece Avrupa Birliği politikalarının çuvallaması açısından önemli değil. Başka bağlantılar da var.
Eğer Syriza başarılı olursa...
Bu durum sadece Yunan halkına yaramayacak. Dünya için de bir umut olacak.
Şöyle:
Bilim ve teknoloji aldı başını gidiyor: Katlanarak gelişiyorlar...
Özellikle bilgisayar temelli teknolojiler, insanların işini elinden alıyor...
Aslında ciddi bir eleman eksikliği de söz konusu... Ancak üniversite mezunları, yeni teknolojilerin yarattığı eleman eksiğini ne sayı olarak kapatabiliyor, ne de nitelik olarak...
Nitekim İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda bu yıl en çok sözü edilen kavramlardan biri "beceri açığı" idi.
Öte yandan, ülkeler arasındaki sıkı rekabet yüzünden... Bilim ve teknolojiye, "Gelişmeyin, biz eleman geliştirene kadar bekleyin" demek mümkün değil.
Peki, ne olacak? Milyonlar işini kaybederken ve milyonlarca genç iş bulamazken, üretilen malları kim satın alacak?
İşte bu yüzden, Türkçede "vatandaşlık geliri" denilen kavram dünyada daha çok tartışılır oldu. (Özetle: İstisnasız bütün vatandaşlara belli bir miktar parayı aktararak; işsizliğin ve durgunluğun önüne geçmek.) Vatandaşlık geliri ve benzeri öneriler, neticede sol politikalardır: Kimi pastanın adil bir şekilde paylaşılmasına ağırlık verir, kimi ezilen kesimlere yardıma...
Syriza işte bu yüzden umut:
Partinin işsiz kalmak ve kemer sıkmak yerine, bölüşüm temelli politikaları başarılı olursa... Diğer birçok ülke için model olacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA