Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Çiçek, enfeksiyon yapabilir

Kızım hastaneden taburcu olduktan sonra ateşlendi; 'hastane enfeksiyonu' teşhisi koydular. Bu enfeksiyon nedir, nasıl tedavi edilir? M.B./Samsun
Hastane enfeksiyonu (nozokomiyal enfeksiyon); hasta, hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra üç-beş gün içerisinde ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Dünyanın her ülkesinde sıkça görülür.

HASTAYLA ÖPÜŞMEYİN
ABD'de hastanelerde yatanların yüzde 5'inde hastane enfeksiyonu geliştiği biliniyor. Bu enfeksiyon, çoğu kez antibiyotiklere karşı dirençlidir. En sık görülen hastane enfeksiyoyarı; idrar yolu, akciğer ve yara enfeksiyonlarıdır. Bu nedenle hastaneye yatırılanların sterilizasyonuna çok dikkat edilmesi gerekir. Hastaya getirilen çiçeklerin bile alerji ya da enfeksiyon kaynağı olabileceğinin unutulmaması gerekiyor. Ayrıca hasta ile öpüşme gibi temaslardan kaçınılması şarttır.

SARDALYA D VİTAMİNİ KAYNAĞI
Kemik ağrım var, diş etlerim de kanıyor. Sizce bunun sebebi ne olabilir? K.S./Antalya
D vitamini yetersizliği, kemik ve kas dokusu hastalığına neden olabilir. D vitamini, bağırsaklardan kalsiyum ve fosfat emilimini artırarak kemik yapısının korunmasını sağlar. Ayrıca hücrelerin yapısal dengesinin korunmasında rol oynar. D vitamini genelde sardalya başta olmak üzere balıklarda, tereyağ, yumurta, süt, peynir, yoğurt, sığır eti ve karaciğeri gibi hayvansal besinlerde bulunur. D vitaminin en büyük kaynağı güneş ışığıdır. Güneş ışığı, ciltte D vitamini yapımını sağlar. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizm, cücelik ve kemik şekli bozukluklarına neden olur. Erişkinlerde ise osteoporoz (kemik erimesi) gelişir.

BALIK YAĞI DİYABETİKLERE ZARARLI
68 yaşındayım. 25 yıldır diyabet ve romatizma hastasıyım. Balık yağı iyi gelir mi? K.Ö./Ankara
Balık yağının eklem ağrılarına iyi geldiğine dair kanıt yok. Ancak bazı uzmanlar, osteoporozda alınmasını tavsiye ediyor. Diyabetik kişilerin balık yağı kullanmaları sakıncalıdır. Balık yağı; insülin ya da diyabet ilacı kullanan hastalarda kan şekeri kontrolünün bozulmasına neden olabilir. Ayrıca balık yağının antioksidan etkisi bunuyor. Bu nedenle diyabet hastaları, doktor kontrolünde düşük dozda balık yağı kullanabilir. Böylece kalp damar hastalıklarının gelişmesi de önlenebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA