Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Bitkisel ilaçlar kısırlık yapabilir

Düzenli olarak bitkisel ilaç kullanıyorum. Ancak bitkisel ilaçların (ürünler) kısırlık yaptığını duydum. Bu yargı doğru mu? P.S./Ağrı

Herbal tedavi, yani bitkisel ürün uygulamaları; günümüzde alternatif tıbbın arayışları içine girmiş tartışmalı ve henüz kanıta dayalı tıp kurallarınca kabul görmeyen ucu açık yöntemlerdendir.

YAN ETKİLERİ VAR
Günümüzde kullanılan bazı herbal ürünlere birçok devlet sağlık otoritesi tarafından ruhsat verilmemiştir. Ancak buna rağmen aynı kuruluşlar, bu ürünlerin kullanılmasını tavsiye etmektedir. Bu ürünlerle yapılan tedavi sırasında her organ gibi, üreme sistemlerinde de istenmedik etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar arasında echinacea ve St. John Wort ya da amber bitkisi gibi bazı bitkisel ürünlerin erkek spermlerinde toksik etki yaptığı bildirilmiştir. Diğer birçok bitkisel ürünün kısırlığa yol açıp açmadığı bilinmemektedir.

Yeşil çay kanamaya neden olabilir

68 yaşındayım, altı yıl önce koroner by-pass ameliyatı oldum. Yeşil çay içebilir miyim? Ö.R./Elazığ

Yeşil çay, çay yapraklarının kimyasal işlem geçirmeden kurutulmasından elde edilir. Araştırmalar; yeşil çayın antioksidan etkisi olduğunu gösteriyor. Ayrıca yeşil çay, pıhtılaşmayı bozan ilaçların etkisini artırarak kanamaya neden olabilir. By-pass ameliyatı olanların ve stent takıldığı için aspirin veya başka tür kan pıhtılaşmasını bozan ilaç kullananların yeşil çay içmesi, kanama riskini artırabilir. Bunlar da; burun kanamaları, diş eti kanamaları, cilt altında morluklar ve çürümeler olarak kendini gösterebilir. Ayrıca yeşil çayın içerdiği tanin maddesi, bazı alkalik ilaçların emilimini azaltabilir.

C vitamini gut hastası için riskli

10 yıldır gut tedavisi görüyorum. Kalp yetersizliği teşhisi konuldu. C vitamini alabilir miyim? H.Z./Burdur

Bu konuda yapılan çalışmalar, birbirleriyle çelişiyor. Ancak C vitamininin; antioksidan etkisi olduğuna ve buna bağlı damar sertliği ya da aterosklerozu önlediğine dair görüşü destekleyenler çoğunlukta. C vitamini asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle yüksek dozda alınırsa ince bağırsak sistemini tahriş edip bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi şikayetlere neden olabilir. Ayrıca gastrit ve özofajit gibi şikayetler de görülebilir. C vitamini, ürik asit kan düzeyini yükseltebilir. Bu da gut krizlerine neden olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA