Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Suda eriyen Aspirin kullanın

"Mide hastasıyım, hangi Aspirin çeşidini kullanabilirim? Suda eriyenler mi yoksa hap şeklinde olanlar mı benim için daha sağlıklı bir seçim olur?" K.A./Aydın
Aspirin; yüzyıllar önce Afrika yerlilerinin söğüt ağacı kabuğundan, ağrı kesici olarak yararlanmaları ile keşfedildi. Daha sonra bu ilacın, ağrı kesici özelliğinin yanı sıra ateş düşürücü, dokularda iltihabi reaksiyonu geriletici özelliği olduğu bulundu. Günümüze kadar çağdaşlığını kaybetmeyen bu ilaç, kanın pıhtılaşmasını bozarak, damar tıkanmalarına bağlı enfarktüslerin önlenmesinde de büyük rol oynar. Bu muhteşem etkilerine karşın mide üzerinde yaptığı tahriş edici etki, mide kanamasına yol açabilir. İstenmeyen etkileri nedeniyle, suda eriyen ya da çözünür aspirinler geliştirilmiştir. Bunlar mideden bağırsaklara hızla geçerek, asit yapısını bağırsaklarda kaybeder; buna karşılık hızla emilir. İmalat sırasında içine katılan bileşiklerle, ilacın suda eriyebilirliği artırılır. Bu tip ilaçlar gastrit, reflü gibi mide şikayeti olanlar tarafından çok tercih edilir.

GRİP AŞISINA REAKSİYON GELİŞEBİLİR

"Grip aşısı oldum, birkaç gün sonra vücudumda döküntü ve ateş oluştu. Bunun sebebi ne?" İ.A/İst.
Genellikle aşıdan sonra aşırı hassasiyet görülebilir. Aşı; kaşıntı, döküntü, hatta bazen alerjik şoka bile neden olabilir. Grip aşısından sonra grip ve soğukalgınlığı benzeri tablolar da oluşabilir. Alerjiniz ciddi boyutlarda ise hekime gitmenizde fayda var. Ancak grip ilaçlarını kullanmanıza gerek yok. Bu tablo genelde, bir-iki günlük istirahat ve bol C vitamini takviyesiyle birlikte geçer. Grip aşılarında beklenmedik, ciddi, beyin ve dolaşım sistemini tutan bağışıklık sisteminin verdiği yanıtla ilgili binde bir oranında reaksiyonlar oluşabilir.

DEPRESYON İLACI BAYILMA YAPAR
"33 yaşındayım. Depresyon ilacı almaya başladıktan bir hafta sonra bayıldım. Neden?" K.D./Ank.
Depresyon tedavisi sırasında, kan basıncının düşmesine bağlı olarak ani bayılmalar olabilir. Bazen tedavi sırasında aşırı baş dönmesi, bulantı, halsizlik gibi yan etkiler de görülebilir.

AYAKLAR YÜKSEĞE
Zamanla şikayetler yok olabilir. Kişinin tansiyonu 9-10'larda ise, bu kişilerde bu tarzda beklenmedik bayılmalar ortaya çıkar. Bu durumda kişilerin derhal oturmaları veya ayakları yüksek bir yere kaldırarak yatması ilk önlemdir ve genellikle etkili olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA