Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Gece yükselen tansiyon tehlikeli

"Geceleri tansiyonum yükseliyor. Baş ağrısı ve çarpıntıyla uyanıyorum. Bu normal mi?" A.Y./Hatay
Hipertansiyon hastalarının birçoğunda, geceleri uykuda gelişen tansiyon yükselmesi görülür. Normalde kan basıncı gece uykuda düşer ve bunun olmaması gerekir.

DİYABET TETİKLİYOR
Tansiyon hastalarında ise vücudun kan basıncı sistemini ayarlayan bazı mekanizmalar bozulmuştur. Genelde ateroskleroz (damar sertleşmesi) ve diyabet bunda önemli rol oynar. Bu kişilerde genellikle enfarktüs, beyin kanaması, kalp yetersizliği gibi olayların sık görüldüğü bilinir. Non-dipper dediğimiz bu hipertansiyona sahip kişilerin mutlaka doktora görünüp tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bu kişiler sigara, alkol gibi alışkanlıklardan vazgeçmek zorundadır. Bu hastaların şişman oldukları görülmektedir. Bu nedenle fiziksel hareket ve diyet uygulamalarıyla zayıflamanın tedaviye yardımcı olacağı bilinmektedir.

ERKEKLERDE MEME BÜYÜRSE...
"30 yaşındayım. Memelerim büyüyor. Erkeklerin memeleri neden büyür?" N.E./Kütahya
Stres gibi faktörler, beyinde prolaktin hormonu salgılayarak kadın ve erkeklerde memelerin büyümesine yol açar. Bu durum gelişme ve gençlik çağında olabildiği gibi yaşlılarda da (80 yaş ve üzeri) çok sık görülmektedir. Erkeklerde ayrıca cinsel fonksiyon bozuklukları ve iktidarsızlık görülmektedir. Bazı tiroit, kronik karaciğer ve diyabet hastalarında da görülmektedir. Ayrıca meme kanseri, akciğer kanseri, böbreküstü tümörleri ve erkekteki yumurtalık tümörleri bu tabloya eşlik eder. Bu nedenle bir doktor kontrolünde olmak gerekir.

YAŞLILIKTA PIHTILAŞMA ARTAR
"Bacağımda 15 yıldır varis var. Doktor vücutta pıhtılaşma olduğunu söyledi. Neden olur?" P.T./Ank.
Varis bir toplardamar hastalığıdır. Ayakta uzun süreli durma, gebelik, şişmanlık bu eylemi oluşturan faktörlerdir. Daha çok, diyabetli ve damar sertliği olan kişilerde kanın pıhtılaşması eylemi artar. Yine bazı kemik iliği hastalıklarında, gebelikte, yaşlılıkta (80 yaş ve üzeri) pıhtılaşma eylemi artmaktadır.

SİGARA BOZUYOR
Faktör 2, Faktör 5, Faktör 9'un etkilendiği bazı genetik hastalıklarda da pıhtılaşma artar. Sigara içimi bu tabloyu daha da ağırlaştırmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA