Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Menopozda nefes darlığı görülebilir

"Menopoza girdim. Şiddetli nefes darlığı başladı. Kalp yetersizliğine bağlı olabilir mi?" O.R./Adana
Nefes darlığı yapan pek çok sebep vardır. Bunların büyük bölümü de kalbin dışındaki etkenlerden oluşur. En başta yürüyüş ve spor yapmama, saatlerce televizyon seyretme, saatlerce bilgisayar başından kalkmama gibi alışkanlıklar, pasifleşmeyi iyice artırıyor. Bu durumda kaslar hızla dejenere olup özelliğini kaybediyor ve yürüyüş gibi faaliyetler çabuk yorulmaya neden oluyor. Kronik kansızlık, demir eksikliği anemisi de yorgunluk yapar. Diyet yapanlarda, protein alımı bozuk olan kişilerde iskelet kası bozuklukları gelişerek nefes darlığına yol açabilir.

SİGARA BÜYÜK ETKEN
Özellikle uzun süreli ve çok miktarda (bir paketten fazla) sigara içen kişilerde ve kronik bronşitlilerde, akciğerde kanın oksijenlenmesi bozulduğu için efor kapasitesi düşer ve en hafif harekette bile nefes darlığı ortaya çıkabilir. Aşırı şişmanlık da nefes darlığı nedenleri arasındadır.

BAZI İLAÇLAR KATARAKT YAPABİLİYOR
"Doktorum katarakt olduğumu söyledi. Kullandığım kortizonla ilgili olabilir mi?" K.T./Sivas
Uzun süreli kortizon tedavisi, bazı virüs tedavisinde kullanılan ilaçlar ve bazı mantar ilaçları katarakt gelişimine neden olabilir. Bu nedenle, sizin tedavinizde kullanılan ilacınız da katarakt gelişiminde rol oynamış olabilir. Bu yönde mutlaka tedaviniz yapılmalıdır. Kortizon kullanan kişilerin yılda bir kez göz muayenesinden geçmesi, hastalık daha başlangıç halindeyken müdahale edilmesini sağlar. Öte yandan, kortizon kullanan kişilerin tuzlu ve karbonhidrattan zengin gıdalardan uzak durmaları gerekir.

KORTİZON, SOLARYUMU HİÇ SEVMEZ
"Kortizon kullanıyorum. Solaryuma girmek istiyorum. Solaryumun ne sakıncası var?" İ.Ç./İst.
Kortizon tedavisi gören kişiler solaryuma girdiği zaman ultraviyole ışınlarına bağlı olarak cilt altı damarları genişliyor ve kortizonun emilimi daha da artıyor. Kortizonun tansiyon ve şekeri yükseltici etkisi daha da belirginleşiyor. Bu nedenle kortizon kullanan kişilerin solaryumda kalmaları sakıncalı... Bu kişilerin güneşlenirken de ölçüyü kaçırmamaları gerekiyor. Koruyucu pomat kullanmaları ve kısa süreli güneşlenmeleri öneriliyor. Kortizon alan kişilerin 30 dakikada bir ılık suyla duş almaları gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA