Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Ekonomide seferberlik ilan edildi

FETÖ’nün darbe teşebbüsünün piyasalara yansımaması için ekonomi yönetimi adeta topyekün mücadele başlattı. Merkez Bankası maestro gibi BDDK, SPK, Borsa İstanbul ve Türkiye Bankalar Birliği’yle iletişime geçti

15 Temmuz gecesinden itibaren bankalar hazine birimlerini açık tuttu. Pazar günü Merkez Bankası 'likidite tedbirleri'ni açıkladı. Vatandaş ve firmalar dövize hücum etmedi, bankalar da spekülatif değil sorumlu davrandı

15 Temmuz'daki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kalkıştığı darbe teşebbüsünü püskürten halk demokrasiye sahip çıkmak için meydanlara çıkarken, ekonomi ve finans piyasasındaki karar vericiler de topyekun mücadeleye girişti. Çünkü, darbenin askeri olanı cuma gecesi halk tarafından savuşturuldu savuşturulmasına da sıra finansal piyasalarda yapılmak istenene gelmişti.

16 TEMMUZ: Darbe teşebbüsünün piyasaları etkilememesi için cuma gecesinden itibaren Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu ve Türkiye Bankalar Birliği teyakkuza geçti. Ekonomi kurumları arasında tam bir koordinasyon sağlandı. Hafta sonu bankaların hazine yöneticileri Bankalar Birliği'nde toplandı, muhtemel ihtiyaçları ve çözümleri çalıştı. Değerlendirmeler pazar günü Merkez Bankası'na iletildi. Piyasaların açık olması ve çalışması esastı. Cuma akşamı ve izleyen hafta sonunda bankaların hazine birimleri açık tutuldu.
17 TEMMUZ: Merkez Bankası, piyasalara ihtiyaç duyduğu güveni sağladı. Likidite olmaması nedeniyle oluşması muhtemel fiyat düzensizliklerinin önüne geçildi. İhtiyaç duyulması halinde; Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası'nın bono/ tahvil geri alım tutarlarını artırdı. Ancak buna başvuran banka olmadı.
18-19 TEMMUZ: Döviz varlığı olan hanehalkı ve firmalar, günler itibarıyla miktarları değişse de sürekli döviz sattı. İlk 4 günde müşterilerin bankalara sattığı döviz yaklaşık 7-8 milyar doları buldu. Vatandaş TL'ye güvendi. Bankalar spekülatif değil sorumlu davrandı. Kredi fiyatlamalarında, yükselen nominal faizlere rağmen bankalar faiz oranlarında artış yapmadı. Kredi tarafı hep açık kaldı. Mevduatta gereksiz rekabet konularına girilmedi. Bankalar arasında para değişimleri olmadı. Ekonomik olarak dik duruldu.
20 TEMMUZ: Piyasa darbe teşebbüsü şokunu atlatırken Türkiye'nin anlaşmasını 2012'de iptal ettiği kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) devreye girdi. Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu BB'ye düşürdü, Türk Lirası, dolar karşısında 3.09 TL'ye çıktı. Not kararında acele ve önyargılı davranan, masa başında yaptığı eksik, yanlı ve yanlış analizlerle çifte standart uygulayan reyting şirketi Moody's ve Fitch'i de yanına çekmek istedi. Ancak iki derecelendirme kuruluşu da aklıselim davranarak anında karar almadı. Türkiye'nin anlaşması olan ve ülke notunu 'yatırım yapılabilir' seviyede tutan iki reyting şirketi de değerlendirmeyi sonraya bıraktığını açıkladı.
21-22 TEMMUZ:Merkez Bankası, Borsa İstanbul, Türkiye Bankalar Birliği yeni iletişim stratejisine geçti. Merkez Bankası, yabancı yatırımcılara Türkiye'yi anlatmak için tura çıkmayı planlıyor. Borsa İstanbul, Türk hisse senetlerine yatırım yapan küresel yatırımcılarla birebir görüşüyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BGC Partners, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC ve JP Morgan tarafından ortaklaşa şekilde organize edilen uluslararası yatırımcı telekonferansı yaptı. Yatırımcılara FETÖ'nün darbe teşebbüsünü, alınan Olağanüstü Hal (OHAL) kararını ve Türk ekonomisinin dayanıklılığını anlattı.

ŞİMŞEK PİYASAYA GÜVEN VERDİ
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, pazartesi günü piyasalar açılmadan önce piyasaya güven veren mesajlar verdi. Milletin püskürttüğü darbe girişimi sonrası Türkiye'nin hızla normale döndüğünü belirten Şimşek, "Ülkemizin makro ekonomik temelleri sağlam. Gereken tüm tedbirleri alıyoruz. Güçlenen siyasi istikrar ve milletimizin desteği ile daha güçlüyüz. Hazine Müsteşarımız ve Merkez Bankası Başkanımızla konuştum. Gereken tüm tedbirleri kararlaştırdık. İşimizin başındayız. Kaygıya gerek yok." değerlendirmesinde bulundu.

MERKEZ YENİ İLETİŞİM STRATEJİSİNE GEÇTİ
FETÖ'nün darbe teşebbüsünün yaşandığı cuma gecesinden itibaren tıpkı bir maestro gibi finans dünyasında işin başına geçen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni dönemde yeni iletişim politikası uygulayacağını açıkladı. Bu kapsamda, yatırımcı ve analistlerle görüşmeler yapılmaya başlanacağı bildirildi. Enflasyon raporu bilgilendirme toplantılarının mevcut biçimde süreceğini belirten TCMB, yapılacakları internet sitesinden şu şekilde paylaştı:
Yatırımcılarla ve analistlerle teknik içerikli görüşmeler yapılmaya başlanacak.
Yurtdışındaki finans merkezlerinde yatırımcılarla düzenli toplantılar gerçekleştirilecek.
Sanayi-ticaret odaları ve diğer reel sektör temsilcileriyle görüş alışverişine imkân tanıyacak toplantılar düzenlenecek.
Basın yayın kuruluşlarının temsilcileri ile dönemsel toplantılar gerçekleştirilecek.
Banka ekonomistleri ile hâlihazırda yapılan aylık toplantılar, yeni uygulamalar sonrasında azalan ihtiyaca bağlı olarak gerekli görüldüğünde düzenlenecek.
Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantıları mevcut haliyle devam edecek.

ATM'LERDE PARA YETTİ
Cuma gecesi yaşanan darbe teşebbüsünden sonra halk bankalara hücum etmedi. Bankaların ATM'leri önünde halk yığınları oluşmadı. Bankaların hafta sonu için ATM'lere koyduğu para yetti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA