Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Endişe bozukluğu bir hastalıktır

Özellikle son günlerde her şeyden endişe duyduğumu fark ettim. Üstelik bu durum giderek artıyor. Bunun sebebi ne olabilir? B.S./Bolu
Siz şanslı bir insansınız. Çünkü yaşadıklarınızın farkına varmışsınız. Milyonlarca kişi yaşadığı durumun gerçek sebeplere dayanmadığının farkında bile değil. Uzmanlar, sizin bu şikayetinizi 'genel endişe bozukluğu' diye adlandırıyor.

TAKINTILI OLURLAR
Genel endişe bozukluğunun belirtileri arasında; sürekli abartılmış bir gerginlik, endişe hissetmek ve çoğunlukla bu hislerin hangi nedenden kaynaklandığını belirleyememek yer alıyor. Ayrıca bazı konulara aşırı takılmak da hastalığın şikayetleri arasında bulunuyor. Örneğin, 'telefon faturası kabarık geldi' diye gece boyunca uyku tutmaması gibi. Genel endişe bozukluğunun, günlük yaşam sıkıntılarından en önemli farkı ise; kişi hiçbir şekilde rahatlayamaz ve kendisine çıkış yolu bulamaz. Bu sıkıntıları yaşayanların bir uzmana başvurması gerekiyor.

ESKİ ANILAR KOLAY SİLİNMEZ
20 yıl önce dinlediğim şarkının sözlerini hatırlıyorum ama dün tanıştığım kişinin adını unutuyorum. Bende bir sorun mu var? G.C./Çanakkale
Anlattıklarınız yaş almanın doğal bir sonucu. Çünkü eski hatıralar beynin en derinlerine işler, yenileri ise onların üzerine inşa olur. Bu nedenle eski anılar dururken, yeniler kendilerine o kadar kolay yer bulamayabilir. Hatırlatıcı bir unsur ya da ona bağlı başka bir etken yoksa bir ismi hatırlamak zor olabilir. Ancak müzik için aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü müzik ve sözler; derin duygusal etkiler yaratıp içimize yerleştiği için bir şarkıyı hatırlamak çok daha kolaydır.

AZ UYKU KİLO ALDIRIR
Bazen işim gereği birkaç hafta az uyumam gerekiyor ve o dönemlerde kilo aldığımı görüyorum. Kilo almamın sebebi nedir? B.P./Nevşehir
Az uyumak ve uyku zamanı ayakta olmak, kilo artışına neden olur. Bunu iki sebebe bağlamak mümkün. İlki; daha uzun saatler ayakta olmak, yemek yenilebilecek zamanı uzatır. Ayrıca gece atıştırmaları kilo almaya sebep olur. İkincisi ise uyku ve uyanıklıkta salgılanan hormonların düzeninin şaşması; açlık ve iştah hissini artırır. Ayrıca doyma merkezini de baskılar. Bu tablonun da gösterdiği gibi; ne kadar az uyku, o kadar kilo anlamına gelir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA