Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ALİ GÜLTİKEN

Futbolun profesyonelleşmesi

Gelişen futbol ekonomimizle beraber futbol takımlarımızın başarılarının da aynı ölçüde ilerlemesini bekliyoruz. Fakat bugün gördüğümüz tablo umduklarımızın çok gerisinde. Avrupa'nın ikinci kupasının son 16'sına bile bir takımımızı sokamadık. Son 10 yıla baktığımızda Milli Takımı dışında Avrupa'da başarı yakalamış hiçbir takımımız yok. Avrupa'da ligimizi önemli bir yere getiremedik. İçimizdeki rekabetimiz artmış gibi görünmesine rağmen dünyada futbol takımlarımızın sahaya yansıyan performansları bu ölçekte büyümedi.
Bunları iyi değerlendirerek yeni bir yapılanmayı mutlaka gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ülke olarak ciddi bir insan potansiyelimiz var. Yurt dışındaki vatandaşlarımızdan gelen ciddi bir futbolcu desteğimiz de mevcut. Fakat sıkıntı bu kadar büyük potansiyeli geniş kitlelere yayarak futbol sisteminin içerisine sokulamaması. Bunun ötesinde kulüplerimizin genel içyapısını ve profesyonelleşmesini de artan mali kaynaklar kadar geliştiremedik. Bu kaynakları alt yapılarımızın geliştirilmesi için kullanmadık. Bu sabrı göstermedik.

SADECE ŞOV YAPTIK
Transfer organizasyonları için kulüplerimiz içine scouting dediğimiz araştırma ve izleme ekiplerini yeterli ölçüde oluşturmadık. Yalnızca üst yapıya bugünü kurtarmak adıma y a p ı l a n transferler ve kamuoyu gündemini tatmine dönük transfer şovları işin temelinde kulüplerimizi mali açıdan ciddi bir sıkıntıya soktu. Bu süreç mutlaka doğru düzenlemeler ve kararlarla yeniden yapılandırılmalı.
Bunun sağlıklı olarak yürütülebilmesi için öncelikle federasyonun bu işe liderlik etmesi ve kulüplerimizi Avrupa'da uygulanan normlara yönlendirmesi büyük önem taşıyor. Yönlendirmeden öte bu süreci takip ve kontrol ederek, kulüplerimizi gerçek profesyonel yapılara dönüştürülmesi futbolumuz adına önemli bir değişimi sağlarken, uluslararası başarıları da getirecektir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA