Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftara boşnak böreği yapıyoruz

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftar için Boşnak böreği yapıyoruz. Türk Mutfağı'nda olduğu gibi unlu mamüllerin Boşnak mutfağında da büyük bir yeri vardır. Pidenin sıkça tüketildiği Boşnak mutfağında birden fazla da ekmek çeşidi bulunmaktadır. Tavuklu, sebzeli, peynirli ekmek türleri tüketilen Boşnak mutfağında börekler de oldukça meşhurdur. Ülkemizde de Boşnak böreği olarak tanınan bu lezzetler Boşnak mutfağının yapı taşlarındandır.
Hemen hemen tüm Balkan ülkelerinde her köşe başında bu enfes börekleri görmek mümkündür. Seneler önce Boşnak bir çalışanım vardı; Ramazan ayında ailesine 30 güne 30 ayrı börek yaparak beni hayret içinde bırakmıştı.
Bugünlük bu kadar. En kısa zamanda sıcakkanlı Boşnaklar'ın mis kokulu mutfaklarına misafir olmak dileği ile. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

FIRINDA İNCİR PÜRELİ AYVA

4 adet ayva
8 tatlı kaşığı toz şeker

İNCİR PÜRESİ İÇİN
100 gr. kuru incir
1 portakal kabuğu rendesi
100 gr. dövülmüş ceviz içi
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı portakal suyu
YAPILIŞI: Ayvaları kabukları ile birlikte ortadan ikiye ayırın. Çekirdeklerini içinde bırakarak ve her ayvanın ortasına bir tatlı kaşığı şeker serpiştirerek önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yumuşayana kadar pişirin. İncir püresi için kuru incirleri kaynar suda bekletip yumuşatın. İncirleri; portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, iki yemek kaşığı toz şeker ile birlikte rondoda çekin. Bir taşım kaynatın ve dövülmüş ceviz ilave edin. Fırınlanmış ayvaların üzerine dökerek dondurma ile servis edebilirsiniz.

BOŞNAK BÖREĞİ

HAMURU İÇİN:
1.5 su bardağı ılık su
1/2 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un
YUFKALARI
AÇMAK İÇİN:
125 gr. tereyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı yoğurt
İÇ HARCI İÇİN:
500 gr. ıspanak
2 yemek kaşığı süt kaymağı
1 adet rendelenmiş kuru soğan
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
ÜZERI IÇIN:
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
YAPILIŞI: Ilık suyu derin bir karıştırma kabına alıyoruz. Azar azar eklediğimiz un ve tuz yardımıyla bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz yumuşak kıvamlı hamurun üzerine nemli bir mutfak bezi kapatıp 30 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenen hamuru, dört eşit bezeye bölüp mutfak tezgahı üzerinde yuvarladıktan sonra 30 dakika daha oda ısısında dinlendiriyoruz. Yufkaları açmak için; tereyağını kısık ateşte eritiyoruz. Ilındığında ayçiçek yağı ve yoğurt ile karıştırıyoruz. İç harcı için; ayıkladıktan sonra yıkayıp kuruladığınız ıspanak yapraklarını incecik doğruyoruz. Yumurta, rendelenmiş kuru soğan, süt kaymağı ve tuz ilavesiyle karıştırarak yoğuruyoruz. Mutfak masasının üzerini pamuklu ve temiz bir mutfak örtüsüyle kaplıyoruz. Dinlendirdiğimiz hamur bezelerinden birini alıp merdane yardımıyla açmaya başlıyoruz. Aralarda hafifçe unluyoruz.Hamurların üzerini katı-sıvı yağ karışımıyla yağlıyoruz. Karşılıklı kenarlarından elimizle çekip olabildiğince ince bir hal alana kadar yufkayı büyütüyoruz. Kenar kısımlarına hazırladığınız ıspanaklı iç harçtan yayıyoruz. Yufkanın kenar kısımlarını üzerine kapatıp ortaya doğru rulo şeklinde sarıyoruz. Rulo börekleri iki taraftan birbirine bitiştirip aynı işlemi tüm hamur bezelerine uyguluyoruz. Yağlanmış fırın tepsisinin orta kısmından başlayarak hazırladığımız tüm hamur rulolarını spiral şekilde sarıyoruz. Üzerine çırpılmış yumurta ve yoğurt sürdüğümüz böreği önceden ısıtılmış 200 derece fırında üst ve alt kısmı kızarana kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA