Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Herkese merhabalar.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün ekonomik öneriler veriyorum.
Eskiden beri, bayatlayan tüm yiyecekler bana dert olmuştur.
Ya bayatlamadan hemen buzluğa atıp donduruyorum, ya da bayatladıysa bile küflenene kadar olan süreçte yakalıyorum hiç affetmiyorum, mutlaka değerlendiriyorum.
Kalmış ekmeklerden pilavlara, makarnalara, sulu yemeklere kadar envai çeşit yemeği değerlendirme formülleri buldum zaman içinde.
Börekler, köfteler, mücverler, poğaçalar, artık aklıma ne gelirse; kimine göre uçuk kaçık gelebilecek bir sürü yöntemle bayatlamış yiyecekleri değerlendirme konusunda ihtisas yaptım.
Annemden bana geçmiş bir kültür bu; kalmış hiçbir yiyeceği atmamak.
Ancak küflenmiş, ekşimiş olması lazım ki biz o yiyeceği atalım.
Makarna haşladığımız faydalı su dahil olmak üzere, kalmış salata soslarını bile saklıyoruz.
Mutlaka değerlendiriyoruz.
Bayatlamış kek ve pastalar nasıl değerlendilir diye düşündüm ve bu konu üzerinde çalışınca bakın İdilika'nın bereketli mutfağından nasıl reçeteler çıktı...
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BAYAT KEKTEN TATLI

MALZEMELER
Bayatlamış kek
1 lt. süt
1.5 çay bardağı toz şeker
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı buğday nişastası
1 kahve fincanı mısır nişastası
3 yemek kaşığı kakao
1 adet yumurtanın sarısı
80 gr. bitter çikolata
1 paket vanilya

YAPILIŞI: Yumurta sarısını ve sütü iyice çırpıyoruz. İçine toz şeker, kakao, nişasta, un ve vanilya ilave edip karıştırıyoruz, pişirmeye başlıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra bitter çikolatayı parçalara ayırıp ilave ediyoruz. Servis edeceğimiz kuplara bayatlamış kekleri paylaştırıyoruz ve supangleyi üzerine döküyoruz. Kalan kek parçaları ile süsleyerek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Bu tatlıyı isterseniz bayatlamış kurabiyeleri rondodan çekerek ya da sütle ıslatarak da hazırlayabilirsiniz.

BAYAT KEKTEN CAKEPOPS

MALZEMELER
Bir miktar bayatlamış kek
1 paket hazır çikolata sos
File Antep fıstığı, toz fındık, file badem

YAPILIŞI: Bayatlamış kekleri rondodan çekiyoruz. Çikolata sosu, paketin üzerinde yazan ölçü ile pişiriyoruz. Tüm malzemeyi koyu bir kıvam olacak şekilde karıştırıp yoğuruyoruz. Top top yuvarlayıp Antep fıstığı, fındık veya bademe bulayarak servis ediyoruz.

BAYAT KEKTEN AY ÇÖREĞİ

MALZEMELER
150 gr. oda ısısında tereyağı
1 adet yumurta ve 1 adet yumurtanın beyazı
Yarım su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tutam tuz
Aldığı kadar un

İÇ MALZEMESI IÇIN:
3 su bardağı rondodan çekilmiş kek
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım çay bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı süt

YAPILIŞI: Hamur için; tüm malzemeyi karıştırıyoruz ve unu azar azar ilave ediyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana dek yoğuruyoruz. Üzerini nemli bir bez ile örtüp mayalanmaya bırakıyoruz. İç malzemeyi yoğuruyoruz, minik toplar halinde yuvarlıyoruz. Mayalanan hamurdan bezeler kopartıp yuvarlıyoruz. Elimizle veya bir merdane yardımıyla uzun ince açıyoruz. Ortasına top haline getirdiğimiz iç malzemeyi koyup üçgen şeklinde kapatıp ay şekli veriyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Kek toplarını isterseniz benmari usulü erittiğiniz çikolaya bandırıp uçlarına lolipop çubukları takıp soğutabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
BİZE ULAŞIN