Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Revani ve ötesini tadın

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Türk mutfağındaki en sevilen tatlılardan biri olan revaninin yapımını anlatıyorum. Bu tatlının hayatımıza girmesi yeni değil. Bu tatlıyı, Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine saray aşçıları icat etmiş ve Erivan zaferi sebebiyle revani adını vermişler.
Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da deniliyor. Tatlının içinde yoğurt var. Hatta Zeytinburnu'nda Rumelili bir amcanın yaptığı irmiksiz sünger gibi bir revani var ki, unutulmaz. Köy yumurtası kullandığı için rengi sapsarı ve yapısı pandispanya kıvamında.
Revani yapımının kolay olması, onun gönlümüzdeki yerini daha da güçlendiriyor.
Hemen hemen her evde bulunan malzemelerle yapılan revani; davet mönülerinde de, çay saati mönülerinde de sıkça yer alıyor.

MAVİ HAŞHAŞLI YA DA MUHALLEBİLİ
Revaniyi sade yapmak istemiyorsanız, mavi haşhaşlı revaniyi deneyebilirsiniz. Revaninizin arasına muhallebi dökerek muhallebili revani, içerisinde farklı aromalar tatmak istiyorsanız limonlu revani yapabilirsiniz. Portakallı revani de size tavsiye edebileceğim revani çeşitleri arasında. Orta büyüklükteki bir dilim revani yaklaşık olarak 348 kaloridir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.


MALZEMELER


3 adet yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı irmik
2 yemek kaşığı kakao
7-8 yemek kaşığı un

ŞERBETİ IÇIN:
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

YAPILIŞI: Öncelikle şerbeti pişirip soğumaya bırakıyoruz. Çırpma kabına yumurta ve toz şekeri alıp çırpıyoruz. Ardından diğer kek malzemelerini ilave edip çırpıyoruz. Yağlanmış tepsiye kek hamurunu döküyor ve 180 derecede 25-30 dakika pişiriyoruz.

İRMİKSİZ REVANİ

MALZEMELER

3 adet yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 adet kabartma tozu
Yarım limon kabuğu rendesi

ÜZERİ İÇİN:
1 su bardağı ılık su

ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI: Şeker ve suyu kaynatıyoruz. Bir yemek kaşığı limon suyunu ekleterek şerbeti hazırlıyoruz. Fırını 180-190 derecede ısıtmaya başlıyoruz. Yumurta ile şekeri derin bir kapta mikserle beş dakika krema gibi olana kadar çırpıyoruz. Devamında oda ısısındaki yoğurdu ve sıvı yağı; yumurtalı karışıma katıyoruz. Hepsinin üstüne unu ve kabartma tozunu eleyerek ekliyoruz. Yarım limon kabuğu rendesini de hamura ekliyoruz. Elde ettiğimiz karışımı çırpma teli ya da kaşık ile yavaş yavaş karıştırıyoruz. Kare borcamı alıyor ve sıvı yağ ile yağlıyoruz. Hamuru kalıba döküyoruz. Borcamdaki keki ısınmış fırına veriyor ve üzeri kızarana kadar fırın kapağını açmadan, camdan kontrol ederek keki pişiriyoruz. Fırından çıkarınca kare kare dilimliyor ve üzerine bir su bardağı su ve ılık şerbet döküyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA