Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Susam sokağı lezzetleri

Herkese merhaba. Bugün hemen herkesin mutfağında bulunan susamın en pratik ve lezzetli sunumları üzerine bir yazı hazırladım size. Susam tohumu, insanoğlunun bildiği en eski tohumlardan biridir. Hiç kimse susam tohumlarının kökenini kesin olarak bilmese de, eski Mısırlıların bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları gerçeğini kabul etmektedirler. Susam tohumlarının, ilk defa yemeklere bir çeşni, tat vermek için katıldığına ve yağı çıkarılabilen ilk bitki olduğuna inanılır.

SUSAMLI TEREYAĞLI KURABİYE

MALZEMELER
1 paket tereyağı
1 su bardağı susam
1 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilya
Aldığı kadar un

ÜZERINE:
Pudra şekeri
Tarçın (isteğe bağlı)
YAPILIŞI: Susamları, yağsız teflon tavada kavuruyoruz. Karıştırma kabına yumuşamış tereyağını, sıvı yağı, pudra şekerini ve kavurduğumuz susamı koyup karıştırıyoruz. Unu azar azar ekliyoruz, vanilya ve kabartma tozuyla birlikte kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. Hamurdan parçalar alıp yuvarlıyoruz. Yağlanmış ya da yağlı kağıt kullandığımız tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz.

SUSAMLI TAHİNLİ KEK

MALZEMELER
3 büyük boy yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı oda sıcaklığında süt
Yarım su bardağı tahin
1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
1'er paket kabartma tozu ve vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1 büyük çay bardağı çiğ susam
Kalıbı yağlamak için margarin veya tereyağı
YAPILIŞI: Önce kek kalıbımızı hazırlıyoruz. Kek kalıbının her yerini bir miktar tereyağı veya margarinle yağlıyoruz. Bir büyük çay bardağı susamı kek kalıbının her tarafına dökerek yayıyoruz. Kek kalıbını bir kenarda bekletip kekimizi hazırlamaya başlıyoruz. Yumurtaları derin bir kaba kırıyoruz. 1 su bardağı şekeri ekleyip krema kıvamına gelene kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra tahin, sıvı yağ ve süt ekliyoruz ve mikserle karıştırmaya devam ediyoruz. Elediğimiz un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı ilave ederek yavaşça karıştırıyoruz. Karışımı kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

SUSAMLI KEPEKLİ SİMİT

MALZEMELER
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım paket margarin
1 adet yumurta (akını üzeri için ayırın)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar kepek unu
YAPILIŞI: Yumurtanın akı dışında tüm malzemeleri bir kaba koyarak hamuru şekil verecek kıvama gelinceye kadar yoğuruyoruz. Daha sonra hamurdan parçalar kopararak şekillendiriyoruz ve üste gelecek kısmını önce ayırdığımız yumurta akına, daha sonra ise bir tabağa koyduğumuz susama batırıyoruz ve tepsiye diziyoruz. 160 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA