Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kurut nedir biliyor musunuz?

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, kurut yapımını anlatıyorum. Sonra da kuruttuğumuz kurutlar ile neler yapabileceğimizi paylaşıyorum. Bakalım beğenecek misiniz...

TARİHİ ÇOK ESKİ

Kurut; yoğurttan ya da yayık altı ayranından yapılan ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünüdür. Ayrandan tereyağı elde edildikten sonra kalan yayık altı, besin öğelerinin en az kaybıyla kurut olarak değerlendirilmiş olur. Ülkemizde en önemli fermente süt ürünlerinden biri olan yoğurdun süzülerek koyulaştırılması veya tuz ve yağ/krema ile yoğrularak güneşte kurutulması oldukça eski devirlerden beri yapılmaktadır.

EV YAPIMI KURUT

MALZEMELER
Çökelek
Yumurta
Tuz
YAPILIŞI: Çökelek ve tuzu karıştırarak, yumurta büyüklüğünde yuvarlıyoruz. Bir tepsiye dizerek güneşte kurutuyoruz. Tüketirken de suya yatırıp elle ovarak yumuşatıyoruz.

KURUT ÇORBASI

MALZEMELER
3 adet büyük kurut erişte
Kuru nane
Sıvı yağ
Tuz
YAPILIŞI: Kurutu ılık suda ezerek ayrana dönüştürüyoruz. Erişteleri makarna gibi haşladıktan sonra süzerek geniş bir kaba alıyoruz. Hazırladığımız ayranı ateşte devamlı karıştırarak, haşlanan erişteyi de ılıttığımız ayran üzerine ilave ettikten sonra biraz pişiriyoruz. Ayrı bir kapta yağ ile naneyi kavurup üzerine dökerek servis ediyoruz.

KURUT KÖFTESİ

MALZEMELER
1 kg. köftelik bulgur
2 adet soğan
Tuz
İki tutam reyhan
2 kaşık un
Ezilmiş kurut veya torbada süzülmüş yoğurt
3 diş sarımsak
Kavurma
2 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI: Ufak doğranmış soğanları tencereye koyuyoruz, üstüne bulgur, reyhan ve tuz ekleyip üzerine yeterince kaynar su döküyoruz. Hafif ateşte haşlayarak suyunu çektiriyoruz. Harcı bir tepsiye alıyoruz, un katarak iyice yoğuruyoruz, avuç içinde sıkarak köfteler hazırlıyoruz. Tencereye bir su bardağı kaynar su koyuyoruz, köfteleri içine atarak pişiriyoruz. Suyunu çekince ocaktan indiriyoruz. Torbada suyu alınmış yoğurdu çatalla çırparak köftelerin üzerine döküyoruz. Diğer tarafta, minik minik doğranmış kavurma ve bir tatlı kaşığı pul biberi sıvı yağda kavuruyoruz. Yoğurdun üzerine kavurmalı sosu dökerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA