Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Jöle nasıl yapılır?

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün jöle konusunu masaya yatırıyoruz. Evde bulunan malzemeler ile bakalım jöle nasıl yapılıyor?

ŞEFFAF JÖLE

MALZEMELER
1 su bardağı su
1 çay kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı şeker
YAPILIŞI: Bir bardak suyu şeker ekleyerek kısık ateşte karıştırın. Şekerler eridikten sonra mısır nişastası ekleyin. Malzemeler kaynayana kadar sürekli karıştırın. Nişastanın topaklanmamasına dikkat edin. Kaynayan karışımınız jöle kıvamına gelince buzdolabında 15-20 dakika bekletin. Soğuyan jöleyi meyvelerin üzerine dökün.

PÜF NOKTASI:
Meyvelerin kararmasını önlemek için uzun süre hava ile temas halinde bırakmayın. Özellikle muz, elma, armut gibi meyveler kısa sürede kararır ve tatları değişebilir. Bu yüzden meyveleri kullanmadan hemen önce hazırlamalısınız.

MEYVELİ VANİLYA JÖLESİ

MALZEMELER
4 yaprak jelatin
600 ml. süt
50 gr. toz şeker+ 2 kaşık meyveler için
2 çay kaşığı vanilya
500 gr. kayısı
3 kaşık elma suyu
100 gr. ahududu
YAPILIŞI: Süt ve şekeri kısık ateşte karıştırarak kaynatın, ocaktan alıp vanilya ile karıştırın. Bu esnada soğuk suda 5 dakika beklettiğiniz jelatini elinizle süzüp sütün içine ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırın. Kalıplara döküp buzdolabında 3 saat bekletin. İkiye bölünmüş kayısıları 2 kaşık su ve elma suyu ile birlikte yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan alıp ahududu ile karıştırın. Soğumaya bırakın. Kalıptan çıkardığınız jöle ve meyveli karışımı birlikte servis edin.

EV YAPIMI JÖLE

MALZEMELER
İstenilen meyve
3 yemek kaşığı nişasta
Şeker
YAPILIŞI: İstenilen meyve blenderdan geçirilir. İki su bardağı meyveye bir litre su ilave edilir. İçine istenilen oranda şeker eklenir. 3 dolu yemek kaşığı nişasta da eklendikten sonra kaynatılıp istenilen kalıba dökülür. Ben kek kalıbı tercih ettim. Buzlukta en az iki saat bekledikten sonra ters çevrilerek kalıptan çıkarılır. Jöleyi kalıba dökmeden kalıbınızı ıslatmayı unutmayınız.

MEYVELERİN KARARMASINI ÖNLEMEK İÇİN LİMON SUYU
MEYVELER belli bir süre sonra kararıyor. Bunu C vitamini ile önleyebilirsiniz. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz oksijenle teması kesilir ve kararma hızı yavaşlar. Yani meyvelerinizin kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz. Limonu sevmiyorsanız portakal sürerek de kararmaların önüne geçebilirsiniz. Çünkü ihtiyacınız olan biraz asit ve vitamin…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA