Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Cenevre’de sahneye çıkmak için geri sayıma başladı

Pandemi sürecini Bodrum'daki evinde geçiren usta tiyatrocu Ali Poyrazoğlu, bugünlerde yeni oyunuyla gündemde. Poyrazoğlu, yaklaşık bir yıldır oyuncu Can Remzi Ergen'le birlikte 'Kaşık Surat' adlı oyun için çalışıyor. Kendisini aradığımda da spor yapıyordu. Oyuna sıkı şekilde hazırlanmak için formunu korumaya özen gösteriyor usta sanatçı. Kraliyet Akademisi Uluslararası Bilim Kurulu (RASIT) Genel Direktörü HRH Prenses Dr. Nisreen El-Hashemite'den aldığı davet üzerine oyununu 21 Eylül Uluslararası Barış Günü'nde Cenevre'de Birleşmiş Milletler'in kurulduğu binada sahneleyeceklerini söyleyen Poyrazoğlu heyecanını şu sözlerle paylaştı: "Billy Elliot filminin de yazarı Lee Hall tarafından kaleme alınan, otizmli ve kanser bir çocuğun hayata veda etmeden önceki son sözlerinden yola çıkan bir oyun... Hikayesi anlatılan otizmli çocuğu Can Remzi Ergen, ona hikayesini dünyayla paylaşmasında yardımcı olan yönetmeni de ben canlandırıyorum. 'Farklılığın seni sen yapar' mesajı vermeye çalışıyoruz. Böyle bir oyunla Türkiye'yi temsil edecek olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Bu oyunla, bütün dünyayı dolaşacağız." Oyun, dünyanın çeşitli yerlerinde üç ayrı dilde, İngilizce, Fransızca ve Türkçe olarak seyirciyle buluşacak.



Oyunlarını erişime açtılar

Pandemi günlerinde pek çok topluluk oyunlarını internet üzerinden seyirciyle buluşturmaya devam ediyor. Kemal Başar'ın kurucusu olduğu Tiyatro Keyfide oyunlarını Youtube'dan erişime açtı. Yeni sezon için Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı ve Metin Yıldız'ın rol aldığı 'Helikopter' oyununu hazırladığını duyuran Tiyatro Keyfi, önceki oyunlarından 'Camille - Taşın Kalbi' ve 'Öykülerden Oyunlar'ı Youtube kanalına yükledi. Başar'ın, babası merhum sanatçı Savaş Başar'ın anısını yaşatmak üzere hayata geçirdiği ve Hakkı Ergök'le birlikte sahneye çıktığı 'Öykülerden Oyunlar' anlatı türüyle dikkat çekerken, diğer oyun Camille -Taşın Kalbi; 1864-1943 yılları arasında yaşamış Fransız heykel sanatçısı Camille Claudel'in iniş ve çıkışlarla dolu yaşamını anlatıyor. Oyunda Begüm Topçu Turay'ın performansı dikkat çekiyor. Şu sıralar Espri Sanatları Enstitüsü Kurumu E.S.E.K'in bir şubesini açmak için Amerika'da yaşam mücadelesi veren Uğur Uludağ da tüm oyunları Youtube'da erişime açtı. Doğa Rutkay'ın ilk kez gelinlik giydiği oyun olan ve kadın-erkek ilişkilerine dair tespitleriyle güldüren 'Bi Oyun Varmış'ın yanı sıra 'Kaygan Zemin', '23. Türden Yakın İlişkiler Başlangıç' adlı oyunları da izlemek mümkün.



Almelek, 55'inci sanat yılını erteledi

Bu sene 55'inci sanat yılını kutlamaya hazırlanan usta yazar Yakup Almelek'in kurucusu olduğu K! Kültüral Performing Arts da pandemi yüzünden perdelerini kapatan tiyatrolar arasında yer aldı. Galasına iki gün kala kendi yazdığı 'Oda Komşum Richard Wagner' adlı oyununun temsillerini iptal etmek zorunda kalan 84 yaşındaki Almelek, heyecanla hayatın normalleşmesini ve tiyatro aşkını seyirciyle yeniden paylaşabilmeyi bekliyor. Şimdiye dek 19 adet kitap yazan Yakup Almelek'in önceki yıllarda Broadway sahnelerinde üç oyunu sergilendi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA