Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Facebook'a yaş sınırı

Avrupa Birliği, yeni açıklayacağı bir düzenlemeyle; 16 yaşından küçük çocukların Facebook, Snapchat, Instagram ve WhatsApp kullanmasına aileden izin alınması zorunluluğu getiriyor. Çocukların paylaşım öncesi ailesinden yasal anlamda rıza almasını zorunlu kılan düzenlemede yapılan değişiklikle, 13 yaş olan sınırlama 16'ya yükseltildi. Düzenlemeye göre; 16 yaşından küçük çocukların sosyal medya hesaplarına girmek için ailelerinden izin almaları mecburi olacak. Bugün görüşülecek düzenlemenin Avrupa Parlamentosu'ndaki ilgili komite tarafından kısa süre içinde oylanması bekleniyor.

AB YASAYI ÇIKARIYOR
Öncelikle şunu sorayım: Türkiye'de 13 yaş sınırlaması var mıydı?
13 yaşından küçük çocuklar Facebook, Twitter gibi sanal mecrayı kullanmak için ailelerinden izin alıyorlar mıydı? Ben böyle bir yasa hatırlamıyorum, varsa da uygulamaya geçmemiştir. İkinci sorum şu: Türkiye'de 16 yaşından küçük çocukların sosyal medyaya girmesi için aileden izin alınmasını şart koşan bir yasa çıksaydı ne olurdu? 'Vay efendim nasıl böyle bir yasa çıkar, özgürlükler kısıtlanıyor, çocukların internete girmesi engelleniyor' diye ortalığı ayağa kaldıranlar çıkmaz mıydı?
Bu yasa umarım Avrupa Parlamentosu'ndan geçer; çok yerinde bir uygulama. Her gün haberlerden okuyoruz; çocuklar sosyal medya ortamlarında kandırılıyorlar.
Birçok sapık ruhlu insan, internette çocuk avına çıkıyor. Ayrıca sosyal medyayı yanlış kullanan birçok çocuk var.
Çocuklar her şeyin etkisi altında kalmaya çok müsaitler.
Bir diğer sorun ise; Facebook, Snapchat, Instagram ve WhatsApp'ı bağımlılık noktasında kullanan çocuklar var.
Elbette teknolojik gelişmelere kimse karşı koyamaz; önemli olan teknolojiyi bilinçli kullanıp kullanmadığımız.
Asıl sorun ise 14, 15 ve 16 yaşlarındaki yeni nesil çocukların, internete ebeveynlerinden daha hakim olmaları. Özellikle ülkemizde çocuklar internet konusunda anne ve babalarını parmaklarında oynatıyorlar. Elbette sosyal medya için 16 yaş sınırı ve aileden izin alınması derin tartışmalı konular. AB ülkelerinde sosyal medya yasağı epeyce tartışılacak. Çocuklarımızın bilinçli gelişimi açısından bizim medya da bu tartışmaları yakından takip etmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA