Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Adaların tek sorunu fayton mu?

İstanbul'un incisi Prens Adaları genelde fayton sorunu, atların yaşadığı işkence ile gündeme geliyor. Halbuki adaların çözülmeyi bekleyen birçok sorunu var.
Şehir Hatları dışında Mavi Marmara, Prens Tur vs. birçok işletme, adalara seferler düzenleyerek ulaşımı rahatlattı ama bu gelişme günü birlik gelen insan sayısını, adaların altyapısının kaldıramayacağı kadar artırdı.
Son yıllarda başta Büyükada ve Heybeliada olmak üzere adalar bahar ve yaz aylarında Arap turist akınına uğruyor. Halkı kalabalıktan şikayetçi.
Yaz aylarında vapur, tekne ve deniz otobüslerinin bazı seferlerinde yer bulunamıyor.
Bazı tur şirketleri, teknelerin kapasitesini zorlayacak sayıda yolcu alıyor. Çözüm için illa bir felaket mi yaşanmalı?
Yaz aylarında adalarda görev yapan polis, temizlikçi ve sağlıkçı sayısı yeterli değil.
Adalar, yazları İstanbul'un Bodrum'u gibi oldu ama hâlâ tam teşekküllü bir hastane yok.
Yerli ve yabancı turist sayısındaki anormal artış, adalardaki temizlik sorununu katlıyor ve doğa daha çok tahrip ediliyor. Yangına ilk müdahalede bulunacak itfaiye eri ve piknikçileri kontrol edecek polis sayısı da yeterli değil.
Motorlu taşıt kullanımı yasak olan adaların trafik sorunu olduğunu biliyor muydunuz?
Adaya gelenler genelde bisiklet kiralıyor ama bisiklet kullanımı için trafik işareti, yönlendirme ve sinyalizasyon sistemi eksik. Bisikletlilere elektrikli araçlar ve faytonlar da eklenince, birçok kaza yaşanıyor. Bisiklet kazası yüzünden hayatını kaybeden bile oldu. Bisiklet kiralamanın bir limiti olmalı ve trafik kontrolü artırılmalı.
Adalardaki kedi, köpek popülasyonu da arttı. Adalarda hayvan dostu insanların çok olduğunu öğrenenler, bakamadıkları kedi ve köpekleri adalara bırakıyor. Hayvan dostlarımız kışın yiyecek bulmakta zorlanıyor, köpekler açlıktan başka canlılara saldırıyor.
Adalara daha fazla kedi, köpek getirilmemesi için iskelelerde denetim yapılmalı.

HİJYEN PROBLEMİ
Büyükada'da gemiden, motordan indiğiniz anda, sizi keskin bir hayvan dışkısı kokusu karşılar. Faytoncular atların dışkısı için önlem almıyor, buna kedi ve köpek sayısındaki anormal artış eklenince özellikle Büyükada ve Heybeliada'da büyük bir hijyen ve kötü koku sorunu yaşanıyor.
Adalar muhafazakar kesimin de gözdesi, İstanbul'un farklı ilçelerinden kafilelerle adalara piknik yapmaya geliyorlar.
Adalar; Arap ve Rum turistlerin uğrak yeri. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Valilik, Prens Adaları'na sahip çıkmalı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA