Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Araç kullanırken havuz problemi çözeceğiz

Emniyet Genel Müdürlüğü, otoyollarda ortalama hız tespit sisteminin 1 Temmuz'dan itibaren devreye gireceğini açıkladı.
Araçların otoyola giriş yaptığı HGS/ OGS noktası ile çıkış yaptığı HGS/OGS noktası arasında kat ettiği mesafe ve süre bilgilerinden araçların ortalama hızları tespit edilecek ve yasada belirtilen hız limitlerini aşan araçların tescil plakalarına trafik cezası kesilecek.

AMACINA ULAŞMAZ
Uygulamanın amacı; hızlı araç kullanımı yüzünden meydana gelen kazaları önlemek, egzoz emisyonlarının doğaya verdiği zararı en aza indirmek ve aşırı hıza bağlı yüksek yakıt sarfiyatının ithalat üzerindeki yükünü hafifletmekmiş.
Öncelikle sistemin çevreci olması güzel ama bunun daha kolay yolu var; araçlardan motor hacmine göre değil emisyona göre ÖTV alırsın.
Türkiye'de hava kirliliği kalmaz!
Sistemin aşırı hıza bağlı kazaları önleyecek olması güzel ama uygulamada kafalar karışacak.
Elektronik cihazların hızı hesaplaması kolay da sürücüler bu hesabı nasıl yapacak?
Örneğin yol boş, bastın gaza, sonra ceza aklına geldi hızı düşürdün, arkadan araçlar selektör yakacak hızlanacaksın, araç sollarken hız limitini geçmemeye çalışacaksın falan filan.
Yoksa amaç, insanlara araba kullanırken hız, mesafe hesabı yaptırıp matematiklerini mi geliştirmek?
Bu cezadan kurtulmak için sürekli 120 km. civarında sürmen lazım. Sürekli aynı hızda gidince insanın uykusu gelir, hep hız göstergesine bakmaktan dikkati dağılır.
Ya da uzun yolda hız yapıp gişelere gelmeden önce dinlenme tesisine uğrarsanız ceza yemezsiniz.
Ve böylece sistemin en önemli amacı hızlı araç kullanmanın önüne geçilemez.
Yoksa amaç karayollarındaki dinlenme tesislerini mi kalkındırmak mı?
Özetle bu yeni ortalama hız tespit sisteminin havuz probleminden farkı yok. Bu sistem sadece otobüslere, kamyonlara, minibüslere ve hafif ticari araçlara uygulansa daha iyi olmaz mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA