Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Aleyna Tilki gençsin, toysun...

Aleyna Tilki'nin 'Sen Olsan Bari' şarkısının Ed Sheeran'ın 'Shape of You' parçasına çok benzediğini yazmıştım. Bu iddiama adres olarak da müzik konusunda önemli tespitleri olan, youTube'ta videoları çok izlenen Onur Güler'in araştırmasını örnek göstermiştim. Güler, her iki şarkıyı da en ince ayrıntısına kadar karşılaştırmıştı. Şarkının düzenlemeleri birbirine çok benziyor, sözsüz dinlendiğinde melodiler aynı. Nakarat kısımlarında melodiler de aynı. Nakaratların giriş ve bitişleri, şarkının finali bile birbirine çok benziyor. Güler'in yaptığı analizin link'ini de tekrar verelim: https://www.youtube. com/watch?v=WL4N7aBvSzs Aleyna Tilki ise bu yazıma karşılık sosyal medyada şu mesajları yayınlamış:
'Neyin kafasındasınız? Türk şarkılarda bile 4aynı akorla şarkı yapıyoruz yıllardır. Yurdışnda da aynı akorlarla milyonlarca şarkı söyleniyo!'
'Müzik bu zaten toplasan kaç nota var? Pop müziği Türk yabancı farketmz belli kalıplar ve formüller barındırır. Cahil cahil konuşmayın artık.'
Öncelikle imla hatalarının Aleyna'ya ait olduğunu belirtmeliyim. Tam da Aleyna Tilki'den beklenecek yanıtlar bunlar. Vakti zamanında Serdar Ortaç da "Topu topu yedi nota var, kaç ayrı beste yapılır ki?" demişti. Hakkını yemeyelim; Ortaç, kendi şarkılarının birbirine çok benzediğine dair yapılan eleştirilere yanıt olarak bu açıklamayı yapmıştı.
Aleyna vakasında ise Ed Sheeran'ın 'Shape of You' şarkısından kopya çektiği iddiası var ortada. Aleyna'nın Twitter'dan RT ettiği bir başka yorumda ise Emrah Çelik adlı arkadaş 'Alıntı, esinlenme müziğin doğasında var' demiş. Güler misin ağlar mısın! Melodiyi, düzenlemeyi aynen kopyala sonra da 'esinlenme' de!
Sevgili Aleyna; gençsin, güzelsin ama toysun. 'Müzikte kaç nota var, dört aynı akorla şarkılar yapılıyor?' diyerek önce kendi yaptığın işe saygısızlık ediyorsun. Mesele dört akor ise konservatuvardaki öğrenciler boşuna okuyor demektir! Eğer Türkiye'de dört aynı akorla şarkı yapılıyorsa, bunun sorumlusu senin de dahil olduğun üretme kabızı Tük pop müziği endüstrisidir.
Gerçek müzik dört akortla dönmüyor; biraz dünya müziği dinle, araştır, oku! Olmadı seni piyasaya süren DMC'nin patronu Samsun Demir'e sor! Aslında benim o yazımın muhatabı; şarkının söz ve müziğini yapan Ersay Üner ile düzenlemesine imza atan Ozan Çolakoğlu'ydu. Onlar seni sahaya sürmüşler! Aleyna sen yorumcusun, bilmediğin teknik konularda niye topa giriyorsun? Bırak sana, en kibar tabirle esinlenmede sınırları zorlayan şarkılar hazırlayan abilerin konuşsun!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA