Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Dualarınızın kabul olması için...

Yaptığınız duaların kabul olması ve karşılık görmesinin bazı şartları var. İbrahim Ethem'in ibretlik hikayesini okuyunca duanın sırlarını daha iyi anlayacaksınız

İbrahim bin Ethem'i bilirsiniz. Belh şehrinde padişahlık yaparmış. Bir gün yatağında yatarken damda gürültü duyar. Merakla dama çıkar. Gürültü çıkarana hesap soracaktır. Damda dolaşan birini görür.
İbrahim bin Ethem kızgınlıkla sorar: "Damda ne arıyorsun?"
Adam cevap verir: "Devemi kaybettim, devemi arıyorum." İbrahim Ethem sinirle sorar: "Be akılsız adam damda deve ne arar?"
Damdaki adam sakince cevap verir: "Devenin damda bulunmayacağını biliyorsun da, Yüce Allah'ın atlas -ipek- döşekte bulunmayacağını bilmiyorsun! İbrahim Ethem! İpek döşeklerde Allah aranmaz."
Denir ki bu hadise İbrahim bin Ethem için dönüm noktası olur. Her şeyi bırakır. Kendisini Yüce Allah'a adar. 9 yıl halvet hali yaşar. Herkesten uzaklaşır. Çalışır. Yük taşır. Yarısını fakirlere, yarısını kendi ihtiyacına harcar.
İşte bu zata Belh şehrinde halk bir gün sorar. Derler ki: "Ey Allah'ın dostu! Neden yaptığımız dualarımız kabul olmuyor? Yaptığımız dualar karşılık görmüyor?"
İbrahim bin Ethem halka cevap verir: "Çünkü siz Hakk'ı -Allah'ı- bilir, ama emirlerini dinlemezsiniz. Hz. Peygamber'i bilir ama sünnetiyle amel etmezsiniz. Kur'an-ı Kerim'i okur ama içindekiyle amel etmezsiniz. Allah'ın nimetini yer ama şükretmezsiniz. Cenneti bilir, ama oraya girmek için gayret etmezsiniz. Cehennemi bilir ama ondan kaçmazsınız. Ölüm var dersiniz, ama ölüme hazırlanmazsınız. Baba ve annelerinizi mezara koyar ama onlardan ibret almazsınız. Söyleyin bana, dualarınız neden kabul olsun?"

ÇOCUĞUNUZ İÇİN BUNLARI YAPIN...

Sevgili anneler ve babalar, bu sözlerim satırlarım size…
Çocuğunuzun ilk duyduğu şey sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet olmalı.
Çocuğunuzu temiz tutun; hem yüreğini hem bedenini…
Yemeğini zamanında verin, disiplini öğretin.
Öz güven için sorumluluk verin.
Her istediğini hemen yapmayın, bazılarını erteleyin.
Sevin ama her şeyine evet diyecek kadar sevdiğinizi belli etmeyin.
Korkutacak şeyler anlatmayın.
Küfür, hakaret, çirkin söz öğretmeyin.
İnternette ne yaptığını kontrol edin.
Büyüklenme duygusunu törpüleyin, yalan söylemesin.
Yumuşak konuşun, nezaket, edep ve saygı öğretin.
Din ve cinsellikle ilgili sorularda telaşlanmadan akıllıca cevaplar verin.
Çocuğu çıplak gezdirmeyin. Bir örtünme, korunma duygusu gelişsin.
Çocuğunuza para verin ama onunla yetinmeyi de öğretin.
Namazı yavaşça, zorlamadan anlatın.
Kur'an'a saygıyı, sevgiyi öğretin.
Diğer insanları önemsemesini öğretin. Komşuluğu sevdirin.
Kardeşlerini kıskanmamasını söyleyin. Babasını çekiştirmeyin.
Onunla zaman zaman sohbet edin.

BÜYÜKLERİN DUALARI


Hz. Hamza'nın duası

Allah'ım, senin kudret elinle beni koru. Fazlınla beni rızıklandır. Beni emrine tabi olanlardan kıl. Vasiyetini koruyanlardan eyle ey erhamerrahimin, merhametlilerin en merhametlisi.

BİR SEVAP


Gece Namazı Kılmak İçin Uyanmak ve Eşini Uyandırmak… "Kim geceleyin kalkar, eşini de kaldırır ve birlikte iki rekat namaz kılarsa Allah'ı çok zikreden kimselerin içine yazılır."

BİR HADİS


Enes'in (r.a.) rivayet ettiğine göre, Allah Resulü (sav) "Sahur yemeği yiyiniz. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır." buyurmuştur. (Müslim, Sıyam,45)

BİR AYET

Ölçüyü tam yapın. Eksik verenlerden olmayın. Doğru terazi ile tartın. İnsanların mallarını ve haklarını eksiltmeyin. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın. (Şuarâ, 26/181-183)

SORU - CEVAP

1 Eşim, anne ve babamı ziyaret etmemi yasaklıyor. Buna hakkı var mı?
Eşinizin, anne ve babanızı ziyaret etmenizi engelleme hakkı yoktur. Zira akrabalarla bağı kesmek yasaklanmıştır. Kur'an anne ve babaya iyiliği emreder. Bu emre engel olmak büyük günahlardandır.

2
Terâvih namazının mahiyeti ve hükmü nedir?
Terâvih namazı, erkek ve kadınlar için sünnettir. Hz. Peygamber (sav), "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek ramazan namazını (Terâvih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuşlardır.

3
Zekât vermenin belirli bir zamanı var mıdır?
Zekât vermenin belli bir zamanı yoktur. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir ayı veya ramazanı beklemeye gerek yoktur. Ancak, zekat vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekatlarını vermeleri uygun olur. Çünkü zekât bir borçtur, borç bir an önce ödenmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA