Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Kemik erimesine karşı beş önlem

Ailemde kemik erimesi var. Ben de yeni menopoza girdim. Hangi önlemleri alabilirim? F.Y./Rize

50 yaş üzerindeki her üç kadından biri kemik erimesine (osteoporoz) bağlı kemik kırığı ile karşılaşıyor. Uluslararası Osteoporoz Derneği sizi koruyacak beş önlemi açıkladı:

EGZERSİZ YAPIN
1- Haftada üç-dört gün 30-40 dakikalık yürüyüş ya da direnç ve güç egzersizleri yapın.
2- Kemik dostu kalsiyum, sağlıklı protein, taze sebzemeyve içeren bir beslenme uygulayın.
3- Sigara ve aşırı alkolden uzak durun. Anoreksiya derecesinde aşırı zayıf olmaktan kaçının.
4- 45 yaşından önce menopoza girenler, kortizon türevi ilaçlar kullananlar ve ailesinde kemik erimesi olanlar; kemik erimesine karşı dikkatli olmalı. Ayrıca çölyak veya Crohn hastalığı olanlar da risk taşıyor.
5- Menopoza girdiğinizde kemik erimesine karşı tarama yaptırın. Erime tespit edilirse hekimin önereceği tedaviyi dikkatle takip edin.

Öpücük hastalığı ve MS

Öpücük hastalığının tehlikeli olduğunu duydum; doğru mu? K.S./Kahramanmaraş

Öpücük hastalığına (enfeksiyöz mononükleoz) yol açan Epstein- Barr isimli virüs; yorgunluk, boğaz ağrısı, ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişmeye neden olur. Yetişkinlerin çoğu bu hastalığı geçirmiştir ve virüse karşı dirençlidir. Ancak bazı kişilerde; dalak-karaciğer sorunları, kansızlık, kalp sorunları, hatta menenjit oluşabilir. Avrupa Multiple Skleroz Tedavi ve Araştırma Kongresi'nde Epstein-Barr virüsünün MS riskini de artırdığı belirtildi. Grip kadar bulaşıcı olmasa da kış aylarında bu hastalığa karşı dikkatli olmakta fayda var. Bu hastalık tükürük, öpücük, yemek, bardak paylaşmakla, öksürük, hapşırıkla bulaşabilir. Geçmeyen şikayetlerde bir hekime başvurun.

En etkili uçuk tedavisi

Kış aylarında sürekli uçuk sorunu yaşıyorum. Uçukları önlemek için ne yapabilirim? Y.E./Tunceli

Uçuğa, herpes virüsü yol açar. Bu virüs özellikle bağışık sisteminin zayıfladığı dönemlerde vücutta etkili olur. Bunun için; uçuk kremi, L-lysine ve C vitamini destekleri kullanabilirsiniz. Uçukla başetmenin en kolay yolu, bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bunun için de öncelikle uykunuza dikkat etmelisiniz. Stresinizi yönetin ve dinlenin. Ceviz, badem, kabak çekirdeği ile bezelyeyi bu dönem daha fazla tüketin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA