Aylardır oğlumla birlikte büyük bir heyecanla beklediğimiz Arabalar2 (Cars2) sonunda vizyona girdi ve şu ana kadar iki kez gidip sinemada izledik. Arabalar2 Pixar Stüdyoları'nda yapıldı. Şimdiden dünyanın efsane isimleri arasına giren ve sayılı ömrü kaldığı için Apple'daki görevini bırakan Steve Jobs, sahibi olduğu Pixar Stüdyoları'nda çocuklar için çalışmaya devam edeceğini söylemişti. Jobs gibi müthiş başarı öykülerine imza atan isimlerin bu dünyadan erken ayrılacak olmasını bilmek insana çok daha fazla hüzün veriyor.
Arabalar (Cars) serisi, Up ve mesela Oyuncak Hikâyesi (Toy Story) Pixar Stüdyolarının gişede müthiş başarı gösteren ve pek çok ödülü kapan çocuk filmlerinden bazıları.
Cars2'yi seyrederken en çok çevrecilik yönünün öne çıkartılmasından etkilendim ve küçük çocukları çok erken yaşlarda alternatif çevreci yakıtlar konusunda hafiften uyandırıyor olmasından dolayı çok mutlu oldum.
Hoş ben bunları yazarken, filmdeki bazı olumsuzluklar da ABD'nin önde gelen film eleştirmenlerinin gözüne çarpıyordu. Örneğin bozuk dişli Afrikalı Amerikalı araba karakteri ile ırkçılık yapıldığından ve taşrada oturan, dişlerini yaptıramayacak kadar fakir olan halka gönderme yapıldığı iddiası vardı.
Görüyorsunuz, çocuk filmi deyip geçmek mümkün değil. Gişede 100 milyonlarca dolarlık hasılat bırakan filmlerin hayatımıza da dokunuşu, etkisi çok önemli.
Türkiye'deki şirketlerin birbiri ardına kurumsal sosyal sorumluluk raporu hazırlamaya ve açıklamaya giden yola girmelerini de aynı şekilde çok önemsiyorum. Geçen hafta ilaç sektörünün 3'üncü büyük ismi olan yüzde 100 yerli ilaç şirketi Bilim İlaç'ın Genel Müdürü Dr. Erhan Baş ile bir araya geldiğimizde en çok masadaki defterlerden etkilendim mesela.
Defterin arka sayfasında küçük bir not vardı. Notta, defterin üretiminde ağaç kesilmemiş, sayfaları geri kazanılmış kağıttan üretilmiş olduğu yazıyor ve şu satırlara yer veriliyordu:
"Yüzde 100 geri dönüşümlü kâğıtlardan üretilmiş bir ton kâğıt, 17 ağaç, 4100 kws enerji ve yaklaşık 26.5m3 suyun tasarruf edilmesi demektir. Geri dönüşümlü liften üretilmiş kâğıt, hava kirliliğini yüzde 74, su kirliliğini yüzde 35, enerji sarfiyatını yüzde 28 oranında azaltıyor."
Attığı her adıma çevreye olan duyarlılığı ile yaklaşan bir şirketin iş yapma şeklinin de ahlaki, sorumlu ve şeffaf olduğunu düşünüyorum. Erhan Baş ile buluştuğumuz gün oluşturduğumuz karbon ayak izini sıfırlamak için başta rüzgar olmak olmak alternatif enerji üretimini destekleyen bir kuruluşa destek vermeyi düşünecek kadar çevrecilik konusunda hassas şirketlerin olduğunu görmek gelecek için ümit verici.