Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

FED değil, esas Çin’e bakalım

Küresel piyasalar iki haftadır bu akşam ABD Merkez Bankası'nın (FED) açıklayacağı faiz kararıyla yatıp kalkıyorlar. FED'den faiz artış kararı çıkacağına dair beklenti dorukta ve esas, 2017'de kaç kez faiz artıracağı merak konusu.
FED'in küresel piyasalarda sebep olduğu basıncı ve Türkiye-AB ilişkilerinde bu dönemde yaşanan gerginliği bahane eden bir kesim de, fırsat bu fırsat, 10 Ocak'tan bu yana attığı proaktif adımlar nedeniyle, TCMB kendisine uygulanan 'yüklü oranda faiz artır' baskısını bertaraf etmiş iken, şimdi kendilerine göre TCMB üzerinde yeniden baskı oluşturma 'fırsat'ı yakalamış olmanın heyecanı içindeler. Bu nedenle, FED'in olası faiz artış kararı sonrasında, yarın gerçekleşecek TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından yüklü bir faiz artışı kararı çıkması gerektiği görüşünü yeniden sahaya sürdüler.
TCMB için sürecin yönetilmesinin kolay olmadığı bir gerçek. Bununla birlikte, anayasa paketinden çıkacak 'Evet' ile elde edilecek siyasi istikrar, döviz kurları ve faiz oranlarını yukarı iten piyasa basıncında gözlenecek azalma ve bilhassa yaz başından itibaren yeniden gerileme trendine girmesi beklenen enflasyon oranları dikkate alındığında, TCMB'nin şu anki koşullara göre 'yüklü' faiz artışı kararı yönünde adım atması, orta vadede büyüme performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, TCMB açısından, TL'nin reel değerini yönetmeyi sürdürecek proaktif adımları 2 ay daha devam ettirmek daha doğru bir taktik olabilir.
Türkiye, ekonomi, siyaset ve güvenlik alanında attığı emin adımlarla, 'ulusal egemenlik' gücünü perçinleyecek şekilde yoluna devam ederken, bugün gündeme getirilen 'parazit'lere aldırmadan, yolumuza kararlı şekilde devam edeceğiz.

Çin'den önemli çağrı
Piyasalar FED'i konuşurken, Türkiye'nin ekonomi politikalarını şekillendirirken, yeni ortaklıklara yönelik çağrıları da ihmal etmeyelim. Avrupa'nın geleceği için önemli bir ortak konumunda olmasına rağmen, sığ ve çirkin saldırılara göğüs geren Türkiye, Rusya ve Çin gibi ülkelerin yoğun işbirliği taleplerini de doğal olarak değerlendiriyor.
Yakın bir gelecekte, dünyada oluşacak yeni güç merkezlerinin tam ortasında yer alan Türkiye için, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying'in, Türkiye'nin Avrasya'da önemli bir ülke olduğu ve Çin'in, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü ile işbirliğini derinleştirme arzusunu ortaklaşa değerlendirecekleri yönündeki ifadeleri, Avrasya'nın, 'kapsayıcı' rolüyle, oyun kurucu ülkesi Türkiye için, sadece FED'e bakmanın ne kadar hatalı olacağını bize hatırlatmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA