Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Krizin gerçek faturası!

Türkiye ekonomisinin küresel krize karşı gösterdiği direnç, oldukça çarpıcı faturayı da beraberinde getirdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kısa süre önce açıkladığı 2010-2012 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program'daki veriler, 2009 için öngörülen eski hedeflerle karşılaştırıldığında nasıl bir badire atlatıldığını göstermeye yetiyor.
Örneğin, 2008 yılında 375 milyar liraya kadar inen AB tanımlı borç stoku, krizin sert darbesi ile bu yıl sonunda 448 milyar liraya tırmanacak. 2010'da ise borç stoku 504 milyar sınırına dayanacak. Bunun anlamı şu:
"Krizin yarattığı küçülmeye ilave olarak krizin ilk aylarında konulan eksik teşhisler, gecikmeli alınan parçalı kararlar ve amaca odaklı olmayan teşvikler nedeni ile bir yıl içinde borç yükü 73 milyar lira arttı. Bir başka ifade ile küresel kriz, her Türk vatandaşının ortak olduğu devlet borcunu adam başına 1000 lira yukarı çekti!"
İstihdamın korunması için kısa çalışma ödeneği, işsizlik sigortası koşullarının iyileştirilmesi, iş gücü eğitimine kaynak sağlanması, geçici süreli yeni iş alanları açılması, özel sektör için Eximbank ve KOSGEB'e fon aktarılması, mahalli idarelere ayrılan kaynakların artırılması, GAP ve diğer altyapı yatırımlarına ödenek takviyesi, genç-kadın-özürlü istihdamına sigorta prim indirimi, krizden etkilenen sektörlerde vergi ayarlamaları... Bütün bunlar kuşkusuz bütçe açığı ile birlikte borç stokunu da olumsuz etkiledi.
2008 yılının son çeyreğinde alınan kriz önlemlerinin maliyeti 8 milyar lira idi. 2009'da bu tutar 19 milyar lirayı aştı. 2010'da ise en az 17 milyar lira olacak. Böylece Ekim 2008-Aralık 2010 döneminde krizi savuşturmanın maliyeti toplam 44 milyar lirayı bulacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA