Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Siyaset getirir piyasa götürür

Ekonomideki yeni dinamikleri okumak bakımından Merkez Bankası politikalarına odaklanmak yeterli. Banka'nın faiz kararlarına yönelen tepkiler ile Para Politikası Kurulu'nun takındığı tavrın birlikte değerlendirilmesi ise ders niteliğinde sonuçlar vermekte.
Yerleşik piyasa aktörlerinin veya faiz lobisinin savunduğu gibi Merkez Bankası'na eleştiri yöneltilmesi "siyasi baskı" anlamına gelmiyor. Hadi daha açık söyleyelim, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sert çıkışları, Merkez Bankası'nı popülist kararlar vermeye teşvik etmiyor. Zaten milletten yetki alan siyasi kadroların, atama ile iş başına gelen teknisyenler kadar ülkeyi düşünmediğini iddia etmek gaflet olur. Meseleye bakış açısındaki farklılıktır söz konusu olan. Merkez Bankası'nın arkasına saklanıp, kurulu faiz düzeninin devamı için çırpınanların "baskı söylemi", Ankara'daki durumu yansıtmaktan çok uzaktır. Kaldı ki Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la yakın mesaideki Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı'nın siyasi etki altında kaldığını öne sürmek ne kadar anlamsızsa, Cumhurbaşkanı'nın beyanları üzerinden siyasi baskı tezine yaslanmak da o kadar anlamsızdır. Esasen Cumhurbaşkanı'nın isyanı Merkez Bankası'ndan ziyade yüksek faizedir. Merkez Bankası'nın kurumsal saygınlığı, yüksek teknik kapasitesi, iyi yetişmiş personeli ile ekonomi yönetiminde ayrıcalıklı yere sahip olduğu su götürmez gerçektir. Lakin o Banka bile faizi düşürmek için uygun şartların başladığını duyurduğu anda, yol arkadaşı gibi görünen sahte dostları tarafından kur oyunu ile cezalandırılabilmektedir. Banka kurmaylarının, kur oynaklığı gerekçesiyle faiz indiriminden geri adım atması, talihsizlik olduğu kadar piyasa spekülatörlerinin yapay güç gösterisine teslimiyet tablosu da yansıtmaktadır.
Birileri ne derse desin, tüm eleştiri ve kızgınlığına rağmen siyasetçi; Merkez Bankası'nın başına sadece isimleri getirir, ancak piyasa tüm acımasızlığı ile o isimleri götürür. Siyasetten arındırılmış mesajlarını dahi izah edemeyen, zigzag görüntüsü veren Merkez Bankası, istikrarın teminatı olmaktan çıkar, tehlikesi haline geliverir. Bizden hatırlatması!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA