"Hemşerim nerelisin?"
"Çatalcalı."
"Artık değilsin."
Sadece Çatalcalı mı? İstanbul'un yakın çevresinde yer alan Büyükçekmeceli, Ağvalı, Ömerlili, Samandıralı, Binkılıçlı yüzlerce köylü ve mahalleli artık kütüğünün bulunduğu, kendisini oralı hissettiği bölgeden alındı, başka bir bölgeye verildi. Hikâyesini anlatınca, sadece o yurttaşlarımız değil siz de şaşıracaksınız.
Geçtiğimiz cuma günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde, ilçe ve ilk kademe belediyelerine bağlanacak köy ve mahallelere ilişkin bir teklif oylamaya sunuldu. Aslında olay önemli. İstanbul'a özel bir statü getiren 5216 sayılı Büyükşehir Yasası, İstanbul il sınırları içinde olan tüm yerleşim birimlerini -orman köyleri hariç- belediye kapsamına alıyor. Yani köy statüsünü kaldırıyor, oraya belediye hizmetlerini götürüyor.
Bu çağdaş bir gelişme.
Ancak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca hazırlanan teklifin 'Harita Komisyonu' tarafından incelenmeden, tartışmaya açılmadan, meclis gündemine getirilmesi konuyu başka mecralara çekiyor.
Çünkü, teklifin kapsamına aldığı köyler, mahalleler o güne kadar bağlı olduğu belediyeden alınıyor, başka bir belediyeye bağlanıyor.
Olabilir. Ama bari Meclis enine boyuna ele alıp incelese ve tartışsaydı. O da olmadı. Olan bildik kısır, "sen yaptın, ben de yaparım" tartışmasını aşmadı.
İlk ciddi kaygıyı ANAP'lı Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün dile getirdi: "İstanbul'un tamamı üzerinde vatandaşın iradesine başvurulmadan bir karar veremezsiniz. Bu konu başta mahalle sakinleri, muhtarlar, sivil toplum örgütleri olmak üzere tüm toplumun görüşlerine sunulmalı. Ciddi bir biçimde incelenmeli bir mutabakata varıldıktan sonra yasallaşmalı..."
Akgün'ün konuşmasından sonra Meclis'te yükselen bir ses ortalığın dalgalanmasına neden oldu.
"Sizin partiniz koskoca Gökkafes'in yerini bir gecede değiştirdi. Siz önce bunun hesabını verin..." Bu sözlerin sahibi AK Parti Tepecik Belde Başkanı Rafet Yıldız'dı.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün bu itiraza cevabı gecikmedi: "Benim şiddetle karşı olduğum bir konuydu. Yapanlar tarihte yerlerini aldılar. Onlar yanlış yaptı diye siz de mi yapacaksınız?"
Doğrusu ne İstanbul kamuoyunun bildiği, ne de bölge halkının görüşlerine başvurulduğu bir karar çok incelenmeden oylamaya sunuldu ve AK Partili üyelerin oyuyla kabul edildi.
Bu duruma göre, İstanbul'un çevresinde yer alan çok sayıda köyün haritası değişti.
AK Partililer'e göre, buralara belediye hizmetleri gitmiyordu, şimdi gidecek. Ancak muhalefet partileri olayın hizmetle bir ilgisi olmadığın söylüyor. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün: "Şimdi burada başka bir nokta çok önem arz ediyor. Aldıkları bu yerlerin hiçbirinde AKP birinci ya da ikinci parti değil, üçüncü parti. Örneğin Büyükçekmece'nin büyük bir bölümü AK Partili Tepecik Beldesi'ne, Çatalca'nın büyük bir bölümü de yine AKP'li Hadımköy'e bağlandı. Şu anda Hadımköy Çatalca'dan daha büyük oldu. Diğer yerler de aynı. Ya CHP'li ya da ANAP'lı belediyeden alındı, AKP'li belediyeye verildi. Tamamiyle siyasi bir karar."
Ana muhalefet partisi CHP'nin de itirazları aynı noktada. CHP Grup Başkanı Kemal Akar, bu hafta başkana itirazda bulunacaklarını söyledi ve ekledi: "Bunu yaptım demek demokratik geleneklerle bağdaşan bir şey değil. Bir taraftan AB'ye girmeyi esas alacaksın, söylemlerinde
'ben bu kenti, sivil toplum örgütleri, sendikalarla, odalarla yöneteceğim' diyeceksin. Sonra da kalkıp bunları, orada yaşayan halka bile sormayacaksın. Böyle kent demokrasisi olur mu?"