Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Celal Doğan: Bu, Türkiye'nin kader projesi

Celal Doğan, 68 kuşağının önde gelen isimlerinden... 1980 öncesi çıktığı siyasi yolculuğunun rotasını ' Sosyal Demokrat' olarak belirledi ve genç yaşta CHP Milletvekili ve parti yöneticisi oldu.
12 Eylül askeri darbesiyle Zincirbozan'a sürülen siyasiler arasında yer aldı. Ama onun geniş kitlelerle buluşması memleketi Gaziantep'e belediye başkanı olmasıyla gerçekleşti.
O süreç şimdi yeni bir döneme giriyor.
Celal Doğan ve arkadaşlarının son bir yıllık siyasi arayışları önümüzdeki ay partinin kurulmasıyla noktalanıyor. Ve Türkiye'nin siyasi hayatı yeni bir partiyle tanışıyor.
Peki neden yeni bir parti? Soruyu önceki gün bir araya geldiğimiz
Celal Doğan'a sordum. İşte cevabı :
"Lafı dolaştırmaya gerek yok. Türkiye'nin çok derin ve temel sorunları var. Bugün 50'ye yakın da siyasi parti var. Bunların içinden birkaç parti oy alabiliyor. Ama hâlâ 13 milyon seçmen oy kullanmıyor. Bunun da 4-5 milyonu mükerrer olsa geriye gerçekten oy vermeyen 7-8 milyonluk ciddi bir kitle kalıyor . Peki bu insanlar niçin oy kullanmıyor? Çünkü hiçbir parti temel sorunlara açık ve net cevap veremiyor. İşte biz Türkiye'nin sorunlarıyla yüzleşmesini istiyoruz. Bu nedenle parti kuruyoruz." Ve klasik bir soru; 'Parti kendini nasıl tanımlayacak? Sosyal demokrat mı, liberal mi?'
Doğan, "Türkiye'nin temel sorunlarının çözümü, yerinden yönetimle mümkündür' diyor ve kısa bir cevap veriyor: 'Eski kavramlarla partiyi tarif etmiyoruz. Partinin tek bir ölçüsü var; Demokrat " diyor.
'Kürt Sorunu', ' Türban' ve ' Aleviler'le ilgili sorunları, bizzat yaşayanlarla çözeceklerini söyleyen Celal Doğan şöyle devam ediyor: "Herkes karnından konuşuyor. Sorunların adı belli, adresi de demokrasi . Kürtlerin Türkiye'den ayrılma diye bir dertleri yok. Türban konusu artık üniversitelerde sorun olmamalı."
Celal Doğan'a 'Peki partide kimler olacak? Örneğin Orhan Doğan ve Leyla Zana ile de görüştünüz. Bir noktaya varıldı mı' diye soruyoruz. İşte cevabı: "Onlar da Türkiye'nin vatandaşı. Bu arkadaşlarla da görüştüm. Şiddetle bir yere varılamayacağını onlar da deklare ediyorlar. Zaten parti kurmaları yasal açıdan mümkün değil. Türk ve Kürt halkının birlikte yaşadığı bu coğrafyada, bu birlikteliğe sahip çıkan herkese kapımız açık. Bu, Türkiye için çok ciddi bir projedir. Bu proje mutlaka hayata geçmelidir. Bu, Türkiye'nin kader projesidir ." " Biz, hiçbir ideolojinin esiri olmayacağız " diyen Celal Doğan, yeni yaklaşımını şöyle anlatıyor: "Pragmatik bir yaklaşım göstereceğiz. Eskiden solda özelleştirme var mıydı? Yok. Kapitalizmde sosyal devlet var mıydı? Yok. Yeni dünya farklı oluşuyor." Kurulacak partinin program ve tüzüğü,
Tarhan Erdem'in başında bulunduğu bir ekip tarafından hazırlandı.
Celal Doğan'la bu siyasi yolculuğa birlikte çıkan çok sayıda akademisyen ve bürokrattan söz ediliyor. Şimdilik kulislerde öne çıkan birkaç ilginç isim var; uzun yıllar Deniz Baykal'ın yanı başında yer alan Erol Çevikçe, Kürt hareketinden gelen Dr. Kemal Parlak, Prof. Dr. Selçuk Erez ve Tarhan Erdem.
Partinin ismine gelince, profesyonel bir şirket 180 isim belirledi. O isimlerden biri yeni partinin adı olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA