Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Dişli, dişi muktedir: Hürrem Sultan

Vaktiyle engellenmiş olan eski mağdurun -eğer kazanırsa- 'dişli' bir muktedir olacağının iyi bir örneğidir Hürrem Sultan.
Boşuna değildir, saray personelinin hatırı sayılır bir kısmını, II. Abdülhamid hafiyesi gibi kullanması ve kurduğu istihbarat ağı sayesinde iktidarını koruyup, perçinlemesi.
Hürrem; istihbaratın, iktidarın olmazsa olmazı olduğunu bilmektedir. Bu yüzden Sümbül Ağa'dan Nigar Hatun'a (Gerçi Pargalı'nın idamından sonra Hürrem Sultan'a düşman olmuştur.), bir fahişeden kaptığı veba yüzünden terk-i dünya eyleyen Ayas Paşa'dan dalavere ile kızı Mihrimah Sultan'la evlendirdiği damadı Rüstem Paşa'ya, kendisini öldürmeye geldiği halde devşirdiği Fahriye Hatun'dan pusulayı, güç neredeyse oraya sabitleyen harem cariyelerine kadar herkesi 'espiyonaj/ kontrespiyonaj neferi' olarak kullanıyor.
Malum, asıl adı Alexandra Lisowska olan Rutenya doğumlu Hürrem, ihtiras ve entrikalarıyla nam salmış bir sultandır. Hürrem Sultan karakteri, günümüz Türkiye insanının ortak bilincinde bir gurbetçi kızının, Almanya doğumlu Meryem Uzerli'nin oyunculuğuyla yer etti. Uzerli, Hürrem'le o kadar özdeşleşti ki, Muhteşem Yüzyıl adlı diziden ayrılacağı söylentilerinin yayıldığı şimdilerde yapımcı ve yönetmen, onun yerine oyuncu bulmakta zorlanıyor. Dizinin fanları, Gezi Parkı eylemcileri gibi, "Orijinal Hürrem yoksa biz de yokuz," diyerek diziyi protesto edip Uzerli'nin gidişini engellemeye çalışıyorlar.
Peki, bu 'Almancı kızı' neden bu kadar sevildi? Her şeyden önce rolüne çok iyi adapte oldu. Zamanında Ayşe Hafsa Sultan ile Mahidevran Sultan ve şimdilerde de Şah Sultan ve Hatice Sultan'ın, gizli servis komplolarını aratmayan tezgâhlarına direndiği ve Nietzche'nin, "Beni öldürmeyen acı, beni güçlendirir," prensibi gereği dayak yedikçe büyüdüğü için dizi seyircisinin beğenisini kazandı. Ayrıca sempatik ve doğal tavırlarıyla sevildi. Bozuk aksanı bu sevgiyi azaltmak şöyle dursun perçinledi. Uzerli, simasının pek benzediği Hollywood'un haylaz kızı Drew Barrymore gibi özel hayatı yüzünden kötü şöhretli birine de dönüşmedi.
Malum Barrymore, henüz çocukken E.T. filmindeki rolü ile meşhur olmuş ve yine henüz çocukken, 13 yaşında, kokain çekmeye başlamıştı.
Meryem Uzerli, dizinin Arap ülkelerindeki gösterimleri nedeniyle de para almak istediği halde alamadığı için dizinin yapımcısı Timur Savcı ile geçtiğimiz günlerde restleşti. Adanalı yapımcı Savcı resti gördü.
Meryem Sahra Uzerli, 12 Ağustos 1983 tarihinde Almanya'nın Kassel kentinde Türk babadan (Hüseyin Uzerli) ve Alman anadan (Ursula Uzerli) doğdu. Dört çocuklu ailenin en küçük çocuğuydu.
Hamburg'da oyunculuk eğitimi aldı. Almanya'da birçok dizide ve filmde oynadı. Ve şöhreti Hürrem Sultan rolüyle yakaladı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA