Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Patagonya'da kurtlarla tango

Geçen hafta Kuzey yarım küre son yılların en soğuk günlerini yaşarken, sıcaktan kavrulan Güney yarım küreye doğru yola çıktım. Alman otomotiv markası Volkswagen'in ilk pick-up modeli Amarok'un (Eskimo dilinde kurt) test sürüşü için Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e 17 saatlik uzun bir yolculuk sonrasında ulaştım. Bu Arjantin'e ikinci gelişimdi. Yıllar önce Dünya Ralli Şampiyonası'nda Türkiye'yi başarıyla temsil eden Volkan Işık'la Arjantin'e gelmiştim.
Bir günlük dinlemenin ardından ertesi gün, test sürüşünün yapılacağı Kuzey Patangoya'daki Bariloche şehrine 2 saatlik bir yolculuk daha yaptım. And Dağları'nın eteğinde Şili sınırındaki Bariloche'de (Şehrin anlamı dağların ardındaki insanlar) gerçekleşen 300 kilometrelik test sürüşünde, hem Arjantin'i hem de aracın offroad özelliklerini tanıma fırsatı buldum.

Otomotiv sektörü

Test sürüşü için dünyanın bir ucunun seçilmesinin bir nedeni var. Amarok, VW'nin Arjantin'deki Pacheco fabrikasında üretiliyor. Fabrikada Amarok'un dışında Arjantin'de satılan Suran ve Fox modellerinin üretimi gerçekleşiyor. Fabrikada toplam 3 bin 600 kişi çalışıyor. Yılda 100 bin adet üretilecek Amarok'un yüzde 50'si Güney Amerika ülkelerinde satılması hedefleniyor. Bu yüzden de VW, bu özel aracın test sürüşünü Arjantin'de gerçekleştirdi.
Buraya kadar gelmişken, Arjantin ekonomisine de göz attım. 40 milyon insanın yaşadığı Arjantin'de kişi başına düşen milli gelir 14 bin 408 dolar. Arjantin, Güney Amerika'nın en gelişmiş ekonomilerinden birine sahip. Ülkenin toplam üretimi 572 milyar dolar. Ülke ekonomisinin önemli sektörleri arasında otomotiv var. Uzun yıllar ithalata karşı korunan otomotiv sektörü, 1980'li yılların sonlarından itibaren dış rekabete açılmaya başlamış. Özellikle son yıllarda hızla büyüyen sektörde üretim 99 bin adetlerden 600 bin adete yükselmiş. Küresel kriz geçen yıl Arjantin otomotiv sektörünü de vurmuş. Otomotiv üretimi yüzde 15'lik rekor bir düşüşle 500 bin adete gerilemiş.

Tango ve Evita

Arjantin denilince akla ilk olarak Tango ve Evita geliyor. Ama askeri darbeler ve ekonomik krizler de Arjantin'le özdeşleşmiş. Bu bize hiç de yabancı değil. Biz de darbeleri ve ekonomik krizleri yakından biliriz.
Özellikle ekonomik krizler nedeniyle Türkiye ve Arjantin birbirine benzetilir. Bu yüzden de ekonomik analizlerde iki farklı kıtada olmalarına rağmen Türkiye ve Arjantin karşılaştırılır. Ancak, duyduğuma göre geçen yıl Arjantin'de işler pek iyi gitmemiş. Bu durum yeni bir ekonomik krizin haberci olarak algılanıyormuş. Arjantinliler, bu durumdan rahatsız.
Türkiye'de ABD'de patlak veren sonra tüm dünyaya yayılan küresel krizden etkilendi. Ama, bankacılık sektörünün sağlam olması Türkiye'yi krizin olumsuz etkilerinden korudu. Ekonomi, başka ülkelerdeki gibi dibe vurmadı. Umarım, bu sefer Arjantin'e benzemeyiz. Arjantin'le değil, Almanya, Fransa gibi ekonomisi güçlü ülkelerle karşılaştırılırız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA