Türkiye'nin en iyi haber sitesi

? En güzel pratik peynirli patatesli !

Ülkemizin farklı bölgelerine ait birbirinden orijinal lezzetler vardır. Akdeniz'in gurme şehirlerinden Adana ve Mersin yöresine ait peynirli patatesli sıkma nasıl yapılır? Genelde sabah kahvaltılarında tüketilen sıkma, Adanalı ve Mersinli çocukların da en sevdiği atıştırmalar arasında yer almaktadır. Sıkma genelde dışarıda saç üzerinde pişirilir ancak evlerde de ocak üzerinde yapımı oldukça basittir. İŞte en güzel patatesli ve peynirli ...

Giriş Tarihi: 29.3.2020 22:30 Güncelleme Tarihi: 29.3.2020 22:31 ABONE OL
Evde sıkma nasıl yapılır? En güzel pratik peynirli patatesli sıkma tarifi!

Gözleme ve katmerle karıştırılan sıkmanın en önemli özelliği katmer ve gözleme gibi salt tüketilmemesidir. Soğan ile harmanlanmış patates ezmesininin içine eklendiği sıkma, kimi zaman patatesli kimi zaman da peynirli olarak yapılır, en çok tüketilen hali bu çeşitlerinden olsa da sıkmanın içerisinde damak zevkinize göre istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz. Sıkma için gerekli malzemeler arasında un, su, tuz gibi her evde bulunan temel malzemeler vardır.

PATATESLİ VE PEYNİRLİ SIKMA TARİFİ (GEREKLİ MALZEMELER)

  • SIKMA HAMURU İÇİN GEREKEN MALZEMELER
  • 5 SU BARDAĞI UN
  • 3 SU BARDAĞI SU
  • 1 TATLI KAŞIĞI TUZ
  • SIKMA İÇİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER
  • 2 ORTA BOY HAŞLANMIŞ PATATES
  • PEYNİR
  • MAYDANOZ
  • SOĞAN
  • TUZ
  • KARABİBER
  • PUL BİBER
  • KİMYON
  • ZEYTİNYAĞI / AYÇİÇEK YAĞI DA KULLANILABİLİR

İŞTE PRATİK SIKMA YAPILIŞI...

Öncelikle sıkmanın hamurunu hazırlayarak tarifimize başlayacağız. Geniş bir kabın içine eklediğimiz unumuza tuzumuzu ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş su eklediğimiz unumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Bu aşamada unumuzun markasına göre ekleyeceğimiz su miktarı değişeceğinden suyun yavaş yavaş eklenmesi önem arz etmektedir.

Hamurumuzun kıvamı çok yumuşak olmayacak ancak çok sert bir hamurda olmayacaktır. Annelerimizin deyimi yle kulak memesi kıvamından biraz daha sert olacak şekilde bir hamur hazırlayacağız. Hamurumuzu hazırladıktan sonra bir tarafa dinlemesi için bırakıp sıkmamızın içini hazırlamaya başlayabiliriz...

Yemeklik küp küp doğradığımızı soğanları ısıttığımız yağımızın içine ekleyip kavurmaya başlayacağız. Soğanlarımızı pembeleşinceye kadar 4-5 dakika kavurduktan sonra ezdiğimiz haşlanmış patatesleri soğanlarımızın içerisine ekleyeceğiz. 1-2 dakika da patates ile birlikte kavrulan soğanın içerisine tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kimyonu ekledikten sonra patatesli içimiz hazır olacak.

Peynirli sıkma içimiz için ise istediğiniz bir peyniri maydanoz ile karıştırıp damak zevkinize göre bir iç hazırlayabilirsiniz.

Sıkma içlerimiz hazır olduktan sonra dinlenen hamurumuzu bir oklava yardımıyla büyük boy bir tava içerisinde pişecek şekilde açacağız. Daha sonra tavanın içerisine hiç yağ eklemeden orta ateşli bir ocakta çok fazla pişirmeden arkasını önünü pişirmemiz gerekiyor. Bu aşamada sıkmalarınızı çok pişirirseniz dürüm yapmakta zorlanabilirsiniz. Tüm sıkma hamurunuzu bu şekilde bitirdikten sonra istediğiniz miktarda eklediğiniz sıkma içlerini, sıkma hamuruna ekledikten sonra dürüm yaparak sıkmalarınızı servis edebilirsiniz. Afiyet olsun :)

Islak kek nasıl yapılır? Bol soslu en güzel kakaolu ıslak kek tarifi burada!

BENZER HABERLER
ARKADAŞINA GÖNDER
Evde sıkma nasıl yapılır? En güzel pratik peynirli patatesli sıkma tarifi!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA