Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Dizilere kota uygulansın!

Sezon başladı, dizi izleyicilerini bir kaygıdır aldı... "Acaba bu toz dumanda benim dizim reyting alamayıp, kaldırılır mı?.." "Gönülçelen" müptelası okurum Deniz Karaçay endişeli. Diyor ki, "Sadece cuma gününden örnek veriyorum. Gönülçelen'le birlikte Hanımın Çiftliği, Kılıç Günü, Umut Yolcuları, Deli Saraylı, Önce Vatan, Çakıl Taşları dizileri yayınlanacak. Aslında pazartesiden pazar gününe kadar hemen hemen bütün kanalların iki dizisi var. İnanın ilk okuduğumda gözlerime inanamadım. Bu nasıl bir sistemdir ve nasıl bir yayın politikasıdır? Bu kadar senedir televizyon izleyicisiyim ilk kez bir günde bu kadar çok dizinin yayınlandığını görüyorum. Adeta kanal yöneticileri tarafından izleyiciler sömürülüyor. İnsanlar dizilerle uyutulmaya ya da dizi manyağı yapılmaya mı çalışılıyor anlamış değilim. Ama olayın daha üzücü yanları da var Yüksel Bey. Düşünün... Bir diziyi izlemeye başlıyorsunuz ve çok seviyorsunuz. Fakat öyle bir reyting sistemi ve öyle bir dizi patlaması var ki, insan bu kadar çok dizinin içinden neyi izleyeceğini bilemiyor. Birçok kaliteli yapım da bu sistemin içinde yok olup gidiyor. Bu işten bu kadar ekmek yiyen insan var. Set çalışanları bir diziyi yetiştirebilmek için evlerinin yolunu unutuyorlar. Ve sonra 'Diziniz reyting alamadı' diye kaldırılıyor. Zaten bu kadar çok dizi varken nasıl iyi reyting alınacak ki? Peki, gerek bu işten ekmek yiyen bu kadar insan, gerekse biz izleyicilere yazık değil mi? Size Cuma gününü örnek vermemin sebebi benim çok sevdiğim Gönülçelen'in bugün yayınlanıyor olması. Ekranda severek izlediğim tek dizinin bu şekilde bir yarışın içinde olması ve 'Acaba reyting alamazsa kaldırılır mı' korkusunu yaşamak inanın çok üzücü. Zaten bu kadar çok dizinin, bu kadar iddialı yapımın içinde, kalıplaşmış izleyici kitlesi de olsa iyi reyting alabilmesi mucize olur. Ben bu durumdan son derece rahatsızım."

'POLİSİYE TEDBİR' LAZIM
İzleyicimiz haklı. Bunun adı, emek ve para ziyanlığıdır. "Rekabet kaliteyi getirir. İyiler, kötüleri ekrandan kovalasın. Serbest piyasanın kuralı budur" diyerek işin içinden sıyrılmak kolay. Ama kurunun yanında yaş da yanıyor. Bu karambolde kaliteli işler, izleyici ile buluşamayıp, çöpe gidiyor. Belli ki kanal yönetimleri kendi aralarında bir centilmenlik anlaşması yapamayacak. Göle maya çalar gibi ekrana dizi çalmaya devam edecekler. Bu durumda "polisiye tedbirden" başka çare yok. Prime time'da her kanalın birden fazla dizi yayınlaması RTÜK tarafından yasaklansın. Böylece en değerli kuşakta "yaratıcılık gerektiren" haber program, şov, müzik-eğlence, bilgi yarışması, kültür- sanat gibi diğer türlere de yer açılsın. Yoksa, kaynakları tüketen bu "dizi kısır döngüsü", televizyonculuğun sonunu getirecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA