Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Antalya'ya yeni anayasa lazım

2. Antalya Televizyon Ödülleri'nin çok tartışılacağını söylemiştim. Ödül organizasyonuyla ilgili o eski yazımı, 'Zaten tartışılmayana da ödül denmez' diye bitirmiştim. Nitekim öyle de oldu.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da jürisinde görev aldığım Antalya Televizyon Ödülleri'nin gelecek yıl çok daha saygın bir konuma gelebilmesi için önerilerim olacak.
Bunları birazdan sıralayacağım. Ama öncesinde bazı konulara açıklık getirmek istiyorum:

EN İYİ POLİSİYE HANGİSİ?
Behzat Ç.'nin, 'En İyi Polisiye Dizi' kategorisinde Arka Sokaklar'a geçilmesi çok eleştirildi. Yazılarımı takip edenler, benim bu kategoride verdiğim oyun yönünü az çok tahmin edebiliyorlardır.
Buna rağmen dizinin 'Jüri Özel Ödülü' ve 'En İyi Senaryo' ödülü ile onurlandırılmasının da hafife alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca 6 yıldır yayınlanan ve televizyonculuk için bir asra denk gelen bu süre içinde reyting başarısını hiç düşürmeyip pazartesi geceleri, karşısındaki son derece iddialı yapımları birer birer tuş eden Arka Sokaklar'ın ilk kez bu organizasyonla bir ödül sahibi olduğunu da hatırlatmak isterim.
Son olarak, 'En İyi Polisiye Dizi' kategorisinde büyük ödülü Kızım Nerede? alacak diye ödüm koptu. Malum, kız henüz bulunamadı ya, o yüzden... Şaka, şaka... 'En Yetenekli Polis' ödülü verilmediğini ben de biliyorum...
Muhteşem Yüzyıl'ın hem 'En İyi Dizi' hem de 'En İyi Dönem Dizisi' kategorilerinde ödül almasını ise jürinin bu konudaki duruş ve kararlılığını göstermesi açısından olumlu buluyorum.
Zira kulislerde "Muhteşem Yüzyıl'ı, ayıp olmasın diye ödüllendirmek için 'Dönem Dizisi' diye bir kategori açtılar. 'En İyi Drama' ödülünü başka diziye verip 'Dönem Dizisi' ödülünü de Muhteşem Yüzyıl'a verecekler" diye düşünenler, bu karar karşısında mahcup oldular.

DRAMALAR BÖLÜNMESİN
Dediğim gibi, ödül organizasyonunun selameti ve saygınlığı için öncelikle yeni bir Antalya Televizyon Ödülleri Anayasası'na ihtiyaç var. Birazdan sıralayacağım maddelerin, gelecek yıl için AKSAV'a yardımcı olacağını ümit ediyorum.
1- Jüri Özel Ödülleri ile beraber 40'a yakın kategoride ödül dağıtmak büyük hata... Bunun en fazla 25 ile sınırlandırılması, hem ödüllerin değer ve anlamını artıracak hem de ödül gecesini daha dinamik kılacaktır.
2- Drama dalında yarışanlar, dönem dizisi, gençlik dizisi, polisiye dizi gibi kategorilere ayrılmamalı.
Sadece 'Drama' başlığı altında tüm dizilerin dahil edileceği tek bir kategoride ödül verilmeli.
3- Katılım, tamamen yapımcıların gönderdikleri listelere mahkum. Bir yapımcı; dizisini ya da programını istediği kategoride yarıştırıyor. Bazen birden fazla kategoriye katılabiliyor. Hangi oyuncunun başrol, hangisinin yardımcı oyuncu olduğu da tamamen yapımcı tarafından gönderilen liste esas alınarak belirleniyor. Bu, son derece hatalı bir uygulama.
Bu konuda ön jürinin belirleyici inisiyatif sahibi olmasında fayda var.

SMS OYU ŞART
4-
Bir yapım sadece bir kategoride yarışma hakkına sahip olmalı. Aksi halde bu 'Ya tutarsa?' mantığı, haksız rekabete yol açabilir.
5- Katılım süreci başlatıldığında AKSAV'ın görevlendireceği ve -mutlaka televizyon izleyen kişilerden oluşacak- ön jüri, adayları belirlemeli.
Adaylardan yarışmaya katılım için muvafakatname almalı. Dileyen aday, "Ben yarışmak istemiyorum" diyebilmeli. Aday listesi, bu sürecin sonunda açıklanmalı. Bu yıl, izleyiciler "Aaa? Bu kategoride falanca oyuncu, filanca dizi de olmalıydı. Niye yok ki?" diye şaşkınlık geçirdiler. Sebebi, yapımcısının başvurmamasıydı.
6- Ön jürinin belirlediği adaylar internet ve SMS üzerinden halk oyuna da sunulmalı. Final gecesi, yüzde 50 halk oyu yüzde 50 jüri oyu toplamıyla birinciler belirlenmeli. Bu, ödül organizasyonunun 'halkın beğeni ve tercihlerinden' uzaklaşmasını önleyecektir. (Spekülasyon ve manipülasyonun önlenmesi için aynı hat ve aynı bilgisayardan sadece bir kez oy kullanılmasını sağlayacak bir sistem oluşturulmalı.)
Son olarak salon ve yayıncı kuruluş seçiminde yetersizlikler olduğunu da gözlemliyorum. TNT tüm iyi niyetine rağmen 'acemiliğinin' kurbanı oldu. Gelecek yıl da bu organizasyonu yayınlayacaksa, çalışmaya günler öncesinden başlaması, teknik ve taktik açıdan daha iyi hazırlanması şart.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA