Türkiye'nin en iyi haber sitesi

SAVAŞ AY

Sanat okulundaki büyük eksiklik

Sevgili Savaş Bey..
Kızım bu sene Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi'ni kazanıp resim bölümü hazırlık sınıfına başladı. Okul 10 milyon nüfusluk İstanbul'un devlete bağlı tek güzel sanatlar lisesidir. Okulun binası 2 sene önce Erenköy Kız Lisesi'nin öğretmenlerinin lojmanlarının bulunduğu bahçeye yapılmış ve şu anda 5 katlı binasında eğitim ve öğretime devam etmektedir. Okulun toplam mevcudu 180 öğrencidir. Ve 50 öğrenci yatılıdır. Okulumuzun azımsanmayacak şekilde Türkiye'nin her yanından gelen onlarca fakir öğrencisi vardır. Şu anda 24'er kişilik 1'er resim ve müzik, yani toplam 8 sınıfı vardır.

Derme çatma müzik salonu

Ne yazık ki böyle bir okulun derme çatma gecekondudan bozma bir müzik salonu vardır. Resim öğrencilerinin resimlerini çizebilmek için yeterli alet ve gereçleri (Tors, heykel vs...), müzik bölümünün ise müzik aletleri ve sandalyeleri yoktur ya da çok az veya eskimiş durumdadır.
Okulun bir beden eğitimi salonu bulunmamaktadır. Bahçesinde 1 adet yanmış Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalma köşk ve 1 adet tarihi mutfak vardır. Maalesef bu çok değerli ve tarihi binalar bakımsızlıktan çürümekte ve tehlike arz etmektedir.

Eksiğimiz çok
Okulumuz devlet tarafından yüksek bir meblağa tamir edilmiş ve yenilenmiştir. Çok temiz ve depreme dayanıklı olarak yapılmıştır. Ancak eksiklerimiz çoktur. Şu anda İstanbul'un bu tek Devlet Güzel Sanatlar Lisesi'nin büyük firmaların sponsorluğuna ihtiyacı vardır. Biz 5-10 velinin aralarında ve okuldan toplamaya çalışacağı paralarla kesinlikle bu işin altından 20 senede kalkamayız.

Sanata verilen değer büyüsün
Okulda seçilmiş ve çok yetenekli tam 180 öğrenci var. Bunlar geleceğin sanatçıları olacak. Bu yıl 500 öğrenci başvurmuş, sadece 48 öğrenciyi öğretmenler 3 günde seçerek bu okula layık görmüştür.
İstanbul'un göbeğinde Göztepe'de bulunan bu okul köyde ya da Doğu'da değil ne yazık ki. Şimdi belki aklınızdan geçiyordur, e bu durumda İstanbul'da yüzlerce okul var, ama biz güzel sanatlar okuluyuz. Bu okulu ayakta tutmamız lazım. Çünkü bir resital vermek istesek salon yok, sergi açmak istesek sergi salonumuz yok. Bunları niye yazıyorum, çünkü okulumuza para sağlayacak etkinlik yapabilme imkânımız yok bu yüzden.
Dilerim bu ve bunun gibi iyi sanat liseleri çoğalır. Böylelikle gerçek sanata verilen değer ülkede yükselir. Savaş Bey sizin sanata duyarlılığınıza ve sanatçı annenin çocuğu olmanıza güvenerek bu yazıyı yazdım. Saygılarımla.
Haluk ERKAL

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.