Antalya'da mutfak şefi Ali Keskin (50), çikolatayı sanatla buluşturarak adeta bir heykeltıraş yeteneğiyle antika eserlerin birebir kopyasını hazırlıyor. Çalışır durumdaki çikolata gramofon, radyo ve saatler görenleri hayrete düşürüyor. 37 yıldır otellerde çalışan Ali Keskin, 12 yıldır çikolatadan antika eserler üretiyor. Uluslar arası gastronomi yarışmalarında sayısız başarı elde eden milli aşçı, dünyada eşi benzeri olmayan çikolatadan çalışır antika eserleri ortaya koyuyor. Bir eser için ortalama 20 kilo saf çikolata kullanılıyor. Buharda eritilen çikolatalar kalıplarda şekillendirildikten sonra özel bıçaklarla oyuluyor. Bir eserin yapılması yaklaşık 3.5 ay sürüyor. Çikolata eserlerin erimemesi için 22 ile 24 derece oda sıcaklığında tutuluyor.
ANTİKA BİRİKTİRİYOR
Sırf çikolatadan antika eserler taklit edebilmek için dünyanın birçok önemli yerinden 16 yıldır antika parçaları biriktiren Ali şefin koleksiyonunda dünyada ender bulunan antikalar bulunuyor. Taklit edilmesin diye 2016 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak patent alan Ali şefin en dikkat çekici eserleri orijinalini aratmayan çalışır gramofon, radyo ve şömine seti saati dikkat çekiyor. Tamamen çikolatadan yaptığı radyonun çalıştığını söyleyen Ali şef, "Sadece FM kiti gerçek, geri kalan her şeyi çikolatadan. Gramofonun her şeyi saf çikolatadan içinde ise mekanik motoru mevcut" dedi.
SIRADA SİNEMA MAKİNESİ VAR
ŞEF Ali şefin çikolatadan antika eserleri uluslar arası yarışmalarda rekorlar kırıyor. İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa, Lüksemburg gibi ülkelerde düzenlenen yarışmalarda altın madalya kazanan Ali şefin en prestijli ödülü ise 2016 yılında İngiltere'de düzenlenen ve 65 ülkeden 3 bin yarışmacın arasından aldığı 'Best In Class' ödülü oldu. Sanatını öğretmek için kendine 3 kişilik bir ekip kuran Ali şef, şubat ayında düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Gastronomi Yarışması'na ekibini hazırlıyor. Yarışma için çikolatadan sinema makinesi yapmaya başlayan ekibin çalışmaları sürüyor.