Çocuk sahibi olmaya hazır mısınız?

Evliliğin meyvesi, evin neşesidir çocuk. Ama çocuk sahibi olmaya karar vermek ve bunun için doğru zamanı seçmek çok önemlidir. Her ne kadar çocuk olduktan sonra onun sevgisiyle pek çok zorluğu aşmak güç olmasa da, hazır olmanız hayatınızı kolaylaştırabilir…

Giriş Tarihi: 9.8.2017 15:34 Son Güncelleme: 10.1.2018 15:27
Çocuk sahibi olmaya hazır mısınız?
Hayatta verilen en önemli kararlardan biri de çocuk sahibi olmaktır. Öyle ki bir çocuğun aileye katılması çiftler için yaşamın bundan sonraki döneminde olabilecek değişimlerin de başlangıcını oluşturur. Hamilelikle başlayan bu süreç, her kadın için bedensel ve ruhsal açıdan önemli bir değişimdir. Aralarına bir çocuğun katılmasıyla beraber aile de yeni bir yaşama başlar. Peki, çocuk sahibi olmak için doğru zaman ne? Bu sorunun cevabını Psikolog Nalan Pulat Gölcüklü verdi. Bedensel ve ruhsal yönden hazır olmak Hamile kalmak için öncelikle annenin bedensel ve ruhsal yönden hazır olması gerekir. Kadının ruhsal olarak kendisini iyi hissetmesi önemlidir. Annenin elbette bazı sorunları olabilir, ancak bebekle ilişkili kendisini istekli ve bakımıyla ilgili enerjisinin yüksek olacağını düşünmesi kararın doğru olduğunu gösterir. İyi anne baba olmak, mutlu bir birey olmakla mümkündür. Bu nedenle anne baba adaylarının yaşadığı herhangi bir sorun varsa, bu durumun değişimi için destek alması gerekir. Doğacak çocuk için eşlerin psikolojik olarak hazır olması, çocuğun ruh sağlığı ve psikososyal gelişimi üzerinde etkilidir. Annenin bebek kararına heyecan duyması, ilgiyle beklemesi, bu karara yönelik kendini mutlu, huzurlu ve rahat hissetmesi önemlidir. Babanın anneye olan psikolojik desteği ve anneye yardımcı olması, annenin psikolojik rahatlığını sağlar. Beklenmedik hamilelikler ya da sadece çevrenin baskısıyla alınan karar sonucunda yaşanan hamilelikler, başta anneyi sonrasında da aile bireylerini olumsuz etkileyebilir.

Eşlerin hazır olması

Karar alınırken belki de en önemli belirleyicinin eşlerin her ikisinin de çocuk sahibi olmayı istemesi olduğu düşünülebilir. Çocuk sahibi olmak bir seçimdir. Bu seçim yapılırken kadın kadar erkeğin de bu kararı alması ve istemesi gerekir. Çünkü eşlerden birinin istememesi durumunda çocuk yetiştirme süreci zorlaşır. Sağlıklı ve keyifle alınacak bu karar için eşlerin birbirine güven duyduğu ve çocuk sahibi olmanın sorumluluklarını karşılayabilecekleri bir aile ortamının olması gerekir. Evlenmiş olmak, eşlerin anne baba olma olgunluğuna eriştiği anlamına gelmiyor. Eşlerin evlilik sürecinde birbirlerine alışması ve uyum sağlamasıyla beraber, çocuk sahibi olmaya yönelik sorumlulukları almaya da hazır olması gerekir. Bu nedenle kaç yıldır evli kalındığından çok, eşlerin beklentilerinin ne ölçüde aynı olduğu önemlidir. Eşler arasında çatışmalar ve ciddi bazı huzursuzluklar varsa ve çocuk bu huzursuzlukları geçirebilecek bir yol olarak isteniyorsa bu karar sağlıklı olmaz, aksine sorunların daha da büyümesine neden olabilir. Evlendikten ne kadar süre sonra bebek istenmeli diye düşündüğünüzde elbette net bir süre yoktur. Her çiftin beklentisi farklıdır, ancak eşlerin evlilik yaşantısına uyum sağlamaları için birbirlerine zaman tanımaları gerekir. Çiftlerin evlilik yaşantısında herhangi bir sorunları olmadığı sürece çocuk düşünebilirler. Başka bir deyişle kaç yıldır evli kalındığından çok, eşlerin beklentilerinin ne ölçüde aynı olduğu önemlidir.

Anne olmadan önce…

Kadının bedensel olarak anne olmaya hazır olması gerekir. Erken ya da geç yaştaki hamilelikler bebeğin ve annenin sağlığı açısından risk oluşturabilir. Annenin hormon yapısının hamileliğe uygun olup olmadığı kontrol edilmeli, alkol, sigara ve ilaç kullanımı varsa bırakılmalıdır. Ve öncesinde tüm bunlar için bir sağlık kontrolü yapılmalıdır.

Evlilikteki uyum

Çocuk sahibi olmak için doğru zaman, evlilik sürecinin nasıl olduğuna bağlı olarak her çift için değişir. Bir kadın için doğurganlığın en yüksek olduğu dönem yirmili yaşlardır. Otuzbeş yaş üstü, anne ve bebek açısından bazı sağlık sorunlarını yaşama riskini arttırabilir. Buna rağmen kırklı yaşlardaki bir kadın bile sağlıklı bir bebek sahibi olabilir. Her anne adayının kendi sağlık durumuyla ilgili bilgi alması ve kontrollerini yaptırması bu açıdan önemlidir. Doğru zaman çiftlere göre değişse de evlilik sonrası en az bir iki yıl beklemek, çiftlerin evlilik yaşantısına uyum sağlamalarını kolaylaştırır. Böylece birbirlerini tanımaları ve alışmaları için zamanları olur. Anne baba olmak yaşamın sunduğu çok güzel bir hazinedir, ancak önceliğinizi kaliteli birlikteliği oluşturmaya verdiğinizde yaşam kaliteniz de artar. Yaşam doyumu yüksek olan anne babaların çocukları da her yönden daha sağlıklı yetişir.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuk sahibi olmaya hazır mısınız?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA