Bebeğinizin 11. ay gelişimi: Artık sizinle birlikte yemeğe oturacak ona da yer açın...

Bebeğiniz hızla büyüyor ve yapabildikleri sizi çok şaşırtıyor değil mi? Bebeğiniz artık 11 aylık ve sizinle birlikte sofraya oturup kendi kendine yemek yiyebilir.

Giriş Tarihi: 20.6.2018 16:36
Bebeğinizin 11. ay gelişimi: Artık sizinle birlikte yemeğe oturacak ona da yer açın...

BESLENME

Aile sofrasına oturtun. Küçük porsiyonlar halinde yeni yiyecekler deneyin. Kendisini beslemesine izin verin. Her gün pütür oranını artırın, gerektiği yerde yardımcı olun. Pütürlü mama yemek istemiyorsa meyve pürelerini çok ezmeden yedirmeyi deneyebilirsiniz. Özellikle şeftali, çilek kavun, karpuz gibi tatlı meyveleri yemek için can atacaktır. Eğer mevsim koşulları uygun değilse elma püresini de pütürlü şekilde vermeyi deneyebilirsiniz.

UYKU

Uykusu düzenlidir, akşam yatmadan önce banyo yaptırır yatırırsanız sabaha kadar hiç uyanmadan uyuyabilirler.

FİZİKSEL GELİŞİM

Baş ve işaret parmaklarını çok iyi kullanır, şekil ve boyutlar dikkatini çeker, aralarındaki küçük farkları ayırt edebilir. Küplerle oynar, küçük parçayı büyüğün içine sokup çıkarabilir. Tutunarak ayakta değişik pozisyonlar dener, tek ayaküstünde durabilir, parmak ucunda yükselebilir. Çoraplarını çıkarabilir, tekrar giymek için deneyebilir, bardaktan 3-4 yudum içebilir. Bunun için bebeğinize yardım etmeli, otokontrolünü geliştirmeyi öğretmelisiniz. İşaret etmeyi ve nesneleri tanımayı öğrenir. Bir şeyin yerini sorduğunuzda eliyle gösterebilir. Bu dönemde bebeğiniz ellerini ve ayaklarını kullanmayı geliştireceğinden çok fazla çorap ya da eldiven gibi zorlaştırıcı kıyafetler giydirmemeye çalışın. Bu bilek, el ve ayak kaslarının gelişmesine yardımcı olur.

SOSYAL GELİŞİM

Artık sizin her yaptığınızı birebir taklit eden bir bebeğiniz var. Bu dönemden itibaren bebeğinizin yanında yaptığınız her şeye dikkat etmelisiniz. Bu konuda yakınlarınızı da uyarmayı ihmal etmeyin! Doğruyu ve yanlışı ayırt etmeyi öğrenir, doğru yaptığında sizden takdir bekler. Takdir ettiğiniz hareketleri ise tekrar yapacaktır. Kızdığınız zaman üzülür ancak hareketi tekrarlamaktan kaçınır. İstediği bir şeyi kendisi yardımsız yapmaya çalışır, bazen sizi kolunuzdan tutup istediği bir şeyi yaptırmak için zorlar. Kelime haznesi giderek artar, 'Anne nerede? Baba gitti' gibi cümleler kurmaya başlar. Nesneleri artık yakından tanır ve herhangi bir şeyin yerini sorduğunuzda cevap verir. Örneğin bebeğinize bol resimli bir kitap alın ve kitaptaki şekilleri sorun. "Bisiklet nerede? Hangisi kırmızı top?" gibi sorular sorarsanız parmağıyla işaret ettiğini ve cisimlerin isimlerini tekrarladığını görebilirsiniz. Ancak kitaplara dikkatini sadece kısa bir süre verecektir. Zamanla bu süre uzar.

AŞI TAKVİMİ

Bu ayda uygulanacak bir aşı yoktur.

Bebeğinizin 12.ay gelişimi: Yaşıtlarıyla oyun oynamaktan zevk alır

ARKADAŞINA GÖNDER
Bebeğinizin 11. ay gelişimi: Artık sizinle birlikte yemeğe oturacak ona da yer açın...
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA