Zeytinburnu'nda, Merkezefendi Sokak'a girer girmez ileride bir kalabalık göze çarpıyor. Biraz ilerlediğimizde bu kalabalığı, Tarihi Merkezefendi Köftecisi'nin önünde bekleyenlerin oluşturduğunu görüyoruz. Sokağa taşan masaların arasından geçip içeri girdiğimizde, duvardaki fotoğraflar bize buranın gerçekten de rağbet gören bir köfteci olduğunu ispatlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Abdülkadir Aksu, Kadir Topbaş burada köfte yiyen isimler arasında. Köftenin tadına bakınca bunun nedeni de anlaşılıyor. Bir kere köftenin iyi et kullanılarak yapıldığı lezzetinden belli. Ayrıca baharatlarla etin tadı örtülmemiş. Zaten köftenin içine yalnızca ekmek içi, soğan ve tuz koyuyorlarmış. Ahmet Usta burayı 1962 yılında açmış. Daha önceleri sulu yemekler de yapıyormuş. Tamamen köfteye döndüğünde, onun yemeklerinin lezzetini bilenler, "Bari kuzu fırından vazgeçme," demişler. Bu nedenle yaklaşık 20 yıldır da her cuma kuzu fırın yapılıyor burada. Kuzuyu incik olarak fırınladıktan sonra salçalı suda haşlıyorlar. Eti yumuşacık oluyor. Ancak lezzetli olduğu kadar ağır da bir yemek tabii. Şimdilerde oğullarıyla birlikte işinin başında Ahmet Usta. Oğlu Levent Bey, köfteyi, eti Afyon'dan getiren kasaplarından aldıkları dana ve kuzu boşluğu karışımından yaptıklarını söylüyor. Soğanı ve ekmeği ekledikten sonra kıymayı akşamdan, yaklaşık iki saat yoğurup sabaha kadar dolapta dinlendiriyorlar. Porsiyonu 7 TL olan köfte, günde ortalama 500-600 porsiyon satılıyormuş. Yanına piyaz ya da salata alabiliyorsunuz. Bir de köpüklü ayranları var, tam yağlı inek yoğurdundan yapılıyor. Koyun yoğurduyla yapılan ayranın üzerine tanımam ama bu da hiç fena değildi. Köfte satışı çok yoğun olduğundan tatlı bile koyamıyorlarmış mönüye. Sabah 11.00'de açılıp akşam 20.00'de kapanan mekânda öğle saatlerinde yer bulamayabilirsiniz, baştan uyaralım.
Tel: (0212) 665 82 70