Baharın gelmesiyle birlikte havalar ısınmaya başladı. Kış mevsiminde kalın kıyafetler içinde gizlenmeye çalışılan fazla kilolardan bir an önce kurtulma zamanı.
Bu noktada en büyük destekçilerimizden biri ise probiyotik besinler!
Öyle ki yapılan çalışmalara göre; düzenli olarak probiyotik besin tüketenler yüzde 50 oranında daha fazla kilo kaybediyor!
Bağırsak florasını düzenleyen ve bu sayede daha sağlıklı bağırsaklara sahip olmamızı sağlayan probiyotik besinler sağlıklı bir yaşam sürmemizde önemli rol oynuyor.
Aynı zamanda vücudumuzda enerji kullanımı ile kalorilerin harcanmasını düzenleyerek kilo vermemize de katkı sağlıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, yoğurt, kefir, tarhana, ekşi mayalı ekmek, peynir, boza ve turşunun probiyotik içerikleriyle öne çıktıklarını belirterek,
"Sağlığımız ve kilo kaybı üzerindeki etkilerinden faydalanmak için probiyotikten zengin bir beslenme düzeni oluşturmamız çok önemli." diyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak probiyotik besinleri tüketmeniz için 5 önemli nedeni anlattı.
Yüksek yağlı besin, şeker, şekerli besinler ve rafine karbonhidratları tüketmek bağırsak florasını bozuyor.
Bozulmuş bağırsak florası da diyetten 150 kkal /günde ektra enerji alımına neden oluyor. Düzenli çalışan bağırsaklar ise iyi bir metabolizmaya sahip olduğumuzun en önemli göstergelerinden biri.
Probiyotiklerin fizyolojik etkilerinin yanı sıra; Kanada'da 45 erkek ve 60 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca zayıflama diyeti uygulayan obez bireylere probiyotik desteği sağlanmış.
Çalışmada probiyotiklerin iştah durumu, ruh hali ve yeme davranışı üzerinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiş.
Bu faydalar bağırsak bileşimindeki değişikliklerin doyma ve iştahla ilişkili bazı hormonların salınımını etkilemesiyle gerçekleşiyor.
Ayrıca kadın katılımcılardan oluşan bir çalışmada da; katılımcılar probiyotik alanlar ile almayanlar olarak iki gruba ayrılmış ve 3 ay boyunca izlenmiş.
Çalışmanın sonunda, probiyotik alan grubun yüzde 50 daha fazla kilo kaybettiği tespit edilmiş.
Bağırsakta yaşayan iyi ve kötü bakteriler arasında bir denge kurulması ve iyi bakterilerin sayısının artması, sindirimi sağlayan enzimleri aktive ederek; ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi problemlerin önlenmesini sağlıyor.