Tercih listeleri hazırlanırken sınav puanının yanında yüzdelik dilim ve okul kontenjanları da dikkate alınacak. Öğrenciler yerel yerleştirme, merkezî sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için seçim yapabilecek. Tercih ekranında ilk olarak yerel yerleştirme bölümü açılacak. Başvurular, gerekli onay işleminin ardından geçerli olacak.
LGS tercih işlemleri öğrenci ve velisi tarafından e-Okul sistemi üzerinden yapılabilecek. Elektronik ortamda işlem yapamayanlar, mezun oldukları okuldan veya herhangi bir resmî ortaokullardan destek alabilecek. Yapılan tercihlerin ilgili ortaokul müdürlüğüne onaylatılması gerekecek.
Tüm öğrenciler önce yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercih yapacak. Bu bölüm tamamlanmadan merkezî sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için tercih ekranı açılmayacak.
2026 LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?
Öğrenciler yerel yerleştirme bölümünden en fazla 5 okul seçebilecek. İlk 3 tercihin öğrencinin kayıt alanındaki okullardan yapılması gerekecek. Aynı okul türünden ise en fazla 3 okul listeye eklenebilecek.
Yerel yerleştirme tercihlerini tamamlayan öğrenciler, merkezî sınavla öğrenci alan en fazla 10 okul ile 5 pansiyonlu okulu seçebilecek. Böylece toplam tercih hakkı 20 olacak.
2026 YILI ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ!
LGS yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 5 Ağustos 2026 tarihinde ilan edilecek. Sonuçların ardından istediği okula yerleşemeyen veya okulunu değiştirmek isteyen öğrenciler için nakil süreci başlayacak.
TERCİH SÜRECİ ÖĞRENCİ VE VELİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ!