Yeryüzünde insanların beslenme amacıyla kullanmış oldukları birçok bitki türü bulunmaktadır. Bu bitkilerden elde edilen meyve ve sebzelerin, sağlık açısından oldukça önemli katkıları vardır.
Kivi de, insan sağlığı açısından faydaları saymakla bitmeyen meyveler arasında yer almaktadır. Kivinin anavatanı Çin'in güneyinde yer alan "Yangste" adı verilen vadidir.
Kivi, dünyaya bu bölgeden yayılmıştır. Dünyaya yayılma zamanı ise, 1900'l ü yılların hemen başlarında olmuştur. Yani kivi, dünya tarafından tarihsel süreç içerisinde bakıldığında oldukça yeni sayılabilecek bir dönemde tanınmaya başlanmıştır.
Kivi, vitamin bakımından zengin olarak gösterilen turunçgillerden 4-5 kat daha fazla vitamin oranına sahiptir.
İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı olan bu vitaminlerin dışında, kivi potasyum, kalsiyum, magnezyum ve de demir gibi mineraller bakımından da oldukça zengin bir meyvedir.
Yapılan bilimsel araştırmalarla, kivinin özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça önemli etkilerinin olduğu saptanmıştır.
6-7 yaş civarındaki çocuklarda, kivi solunum yolları açısından olumlu etkilere sahiptir. Yine bunun yanında çocukların yaşamış olduğu nefes darlığı, burun akıntısı, hapşırma, kronik öksürük ve de gece öksürüğü gibi sorunlara da kivi iyi gelmektedir.
Kivinin yapısında bulunan bazı maddeler antimutajenik maddelerdir ve bu maddelerin en önemli özelliği kanseri önlemede yardımcı olmalarıdır.Kivinin faydaları ile ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmaların bir tanesi ise İskoçya'da yapılmıştır.
Kivinin faydaları ile ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmaların bir tanesi ise İskoçya'da yapılmıştır.
İskoçya'da yapılan bu araştırmada gönüllü kişiler 3 hafta boyunca kivi tüketmişlerdir. 3 hafta sonunda ise bu kişilerde lenfosistlerde meydana gelen DNA zararının oldukça aza indiği tespit edilmiştir.