İtalya'da 41 ülkenin katıldığı Eurovision 2022'de birinci olan Ukraynalı müzik grubu Kalush Orchestra Ukrayna'ya döndü. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, müzisyenler sınırda kahramanlar gibi karşılandı.
Bir rap-folk grubu olan Kalush Orkestra'nın yarışmaya katılmak üzere ülkeden ayrılması için özel izin verildi.
Grup, performanslarını "Lütfen Ukrayna'ya yardım edin, Mariupol'a yardım edin, Azovstal'a hemen şimdi yardım edin" sözleriyle bitirdi.
Ukrayna'nın yarışmayı kazanması büyük yankı uyandırırken, Gazeteci Melina Borcak oldukça dikkat çeken bir noktaya değindi. Borcak, 1993 yılında Eurovision'a ilk defa katılan Fazla'dan bahsetti.
Konuşmasında, "Savaş ve Eurovision yeni bir şey değil. Ama gösterilen empati yeni. Bosna ilk defa yarışmaya katıldığında, yarışmaya katılabilmek için o gece 6 kişi öldü. Keskin nişancıların eşliğinde Saraybosna'dan kaçtılar. Ukrayna'nın Aksine Avrupa zar zor puan verdi" sözlerine yerdi.
Borcak, yaşananları şöyle anlattı:
"Heyetimiz önce kuşatma altındaki Saraybosna'dan Dublin'e gidebilmek için kaçmaya çalıştı. Havaalanı asfaltında koşmaya zorlandılar ve o gecede 6 kişi öldü, 17 kişi yaralandı.
Şarkıcı Fazla, pistte koşarken ayakkabılarını kaybetti ve yalınayak koşmak zorunda kaldı. Ve bunun için de Sırp katillerinin olduğu dağa tırmanmak zorunda kaldılar.
Fazla, sarı saçlı ve mavi gözlü olduğu için 'Avrupalı' sanıldı ama nereden geldiğini öğrenince onu dışlamak istediler.
Yarışmaya katılmak çok çok önemliydi. Bu şekilde yaşananları dünyaya anlatmak istiyorduk. Şarkı, Bosna'da hayatta kalma mücadelesi veren bir adamın bir kadına yazdığı bir aşk mektubuydu.