Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda, koyunun veya keçinin ince bağırsağından, mumbardan ve uykuluktan yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşit kebaptır.
Kâşgarlı Mahmud'un eseri Dîvânu Lugâti't-Türk'te bulunan yörgemeç de kokoreçe benzer bir yemektir ve kökenlerinin bu noktaya dayandığı düşünülür.
Kokoreç Çeşitleri:
Tüm bu çeşitlerinin yanı sıra, kokoreç en çok sarma çeşidiyle ekmek arası olarak tüketilen haliyle biliniyor. En sevilen sokak lezzetlerinden biri olan tat, aynı zamana dünyanın da en sevilen sakatat çeşitleri arasında yer aldı.
Taste Atlas'ın "en popüler sakatat yemekleri" listesinin üçüncü sırasında bulunan bu yemek, dünya çapında binlerce sakatat yemeği arasından seçildi.
Pişirildikten sonra kesit kesit alınarak, bol baharatla sunuluna bu sokak lezzeti, kendine özgü lezzetiyle oldukça dikkat çekiyor. Ayrıca bıçak yardımıyla kuşbaşı büyüklüğünde doğranması sayesinde çok küçük parçalara ayrıldığı için tüketimi de oldukça kolaylaşıyor. Kokoreç servis edilirken en çok tercih edilen baharatlar kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biberdir.
Taste Atlas'ın listesinin ilk iki sırasında ise; bir İskoç ve Fransız sakatat yemeği bulunuyor. İkinci sırada "Haggis" adı verilen, bir tür "tuzlu puding" yer alır. İlginç gelse de, İskoçya'nın ulusal yemekleri arasında yer alır. Koyun iç organları (yürek, ciğer, mide) kıyma haline getirilip soğan, yulaf ezmesi, suet (hayvanın iç yağı), baharatlar ve tuzla karıştırılıp koyunun midesine doldurulur ve bu şekilde servis edilir.
Listenin ilk sırasında ise; bir Fransız yemeği olan Foie gras yer alıyor. Aslında kaz ciğeri olarak bilinen bu yemek, aslında "zorla beslenilen" kazların görece "daha" yağlı ciğerlerinin pişirilmesinin ardından servis edilir. Bu nedenle özellikle hayvanların beslenme şeklinden dolayı, birçok tepki alan Fransız yemeklerinden biridir.