Bazı yiyecekler, uygun koşullarda muhafaza edildiğinde herhangi bir risk taşımadığı düşünülse de ertesi gün tüketilmemesi gereken bazı sonuçlar doğurabilir. Sonuç olarak, neleri ve neden yiyemeyeceğinizi bilmeniz çok önemlidir. "Yeniden yerim" dememeniz gereken yiyecekler bazları...
PİZZA
En iyi seçeneklerden biri olan pizza, ertesi güne kaldığında soğuduğunda lezzetini kaybetmese de çok tehlikeli olabilir. Örneğin, gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için pizzayı iki saatten fazla bekletmemek gerekiyor.
Kalan pizzayı tüketmek için hemen "hava almayan" bir kabın içine koymalısınız. Bu şekilde muhafaza edilirse, pizza soğuduktan sonra birkaç gün boyunca tüketilebilir. Bu pizzayı iki gün sonra yemeniz tehlikelidir.
DENİZ ÜRÜNLERİ
Doğru yöntemle piştiğinde deniz ürünleri sağlık açısından faydalı olsa da ısıtıldığında oldukça tehlikeli olabilir. Örneğin, tadı ve tadı kaybolabilir. Ayrıca pişmiş deniz ürünlerini dört günden daha uzun süre muhafaza etmek, bakterilerin çoğalmasına ve oldukça tehlikeli bir enfeksiyona yol açmasına neden olabilir. Ayrıca, deniz ürünlerini oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletmemek gerekiyor.
Bu sebzeyi ikinci kez ısıtmak, ıspanaktaki demiri oksitleyerek tüketimi tehlikeli hale getirebilir. Sonuç olarak, ıspanağı piştikten sonra tüketmek çok daha sağlıklıdır.
TAVUK
Tavuğu çözdürürken ve çiğ olarak tüketirken salmonella adlı oldukça tehlikeli bir bakteri maruziyetine sebep olabilir. Az pişmiş tavuk salmonella enfeksiyonuna neden olabilir. Sonuç olarak, tavuğun iyi piştiğinden emin olmanız çok önemlidir.
Tavuğun uygun olmayan şekilde yeniden ısıtılması da zararlı olabilir. Tavuk pişirdikten sonra bile salmonella gibi bakterilerin yeniden üremesi mümkündür çünkü pişirme bakterileri tamamen yok etmez. Dünya Sağlık Örgütü, mikrodalgalar her zaman eşit miktarda ısıyla yiyeceklere girmediğini söylüyor. Bu da enfeksiyon riski artırır. Tavanın fırında veya set üstü ocakta yeniden ısıtılması gerekir ve en az 70 derece olmalıdır.
KIZARTILMIŞ BESİNLER
Kızartılmış besinler, yüksek yağ sıcaklıklarında pişerler. Bu nedenle yeniden ısıtma sırasında bu yağlar çok ısındığında toksinler içeren bir gıda oluşabilir. Bu nedenle, kızartılmış yiyecekleri yeniden ısıtmak için fırın sıcaklığını düşürmek en iyisidir.
YENİDEN ISITMA RİSKİ
Tekrar tekrar yemek ısıtmak, güvenli bir işlem değildir. İlk artakalan yemekleri ilk kez ısıtırken bile oldukça dikkatli olmak gerekir. Aynı yemekleri her yeniden ısıtma işlemi ise o yiyeceğin gıda zehirlenmesi riskini artırır. Bu nedenle, yalnızca tüketmeyi planladığınız kadar yiyecek ısıtmanız daha doğrudur.
MANTAR
Mantarlar bakır, magnezyum ve selenyum içerdiğinden çok faydalıdır. Prostat kanseri gibi birçok kanser, meme kanseri nedeniyle önlenir. Ayrıca potasyum ve D vitamini eşit miktarda bulunur.
Tüm bu faydalarına rağmen mantarı artakalan yiyecek olarak tüketirken dikkat edin. Mantarlardaki protein uygun şekilde depolanamazsa mikroorganizmalar onu tehlikeye atabilir. Ayrıca mantarlar çok çabuk bozulur. Bu nedenle pişirdikten sonra tek seferde tüketmek çok daha güvenlidir.
PATATES
En popüler yiyeceklerden biri olan patates, daha sonra yemek için o kadar güvenli olmayan seçenekler arasında yerini alır. Patatesleri alüminyum folyoya sarılı olarak tezgahta bırakmak, Clostridium botulinum'un adlı toksinin gelişmesine neden olabilir. Bu bakteri, nefes alma zorluğuna neden olabilecek botulizm adlı bir hastalığa neden olur.
MAKARNA
Soğuk pizza gibi makarnayı da sevebilirsiniz. Bir sonraki öğününüzde yiyebilmek için makarnayı mutfak tezgahında tutmak cazip gelse de çok tehlikelidir. Örneğin, Belçika'da yaşayan 20 yaşındaki bir adam makarna yedikten sonra öldü. Eve daha yakın bir yerde, Massachusetts eyaletindeki bir üniversite öğrencisi, kalan gıdalardan zehirlendi ve septik şoka girdi.
Buzdolabınızda kalan makarnayı bulursanız ve ne kadar zamandır orada olduğundan emin değilseniz, onu çöpe atmanız en iyisidir. Çok fazla makarna yaptıysanız, diğer birçok yiyecek gibi pişirdikten sonraki iki saat içinde buzdolabınıza koymanız gerektiğini unutmayın.
PİRİNÇ
Pirinç, her mutfak için çok önemlidir. Bununla birlikte, artalan pirinç yemekleri gerçekten tehlikeli olabilir. Bunun nedeni, pirinç pişirildikten sonra bile Bacillus cereus bakterisinin sporlarını tutma yeteneğidir. Pirinç, oda sıcaklığında çok uzun süre soğutulmadan bırakılırsa bakterilerin çoğalmasına ve gıda zehirlenmesine neden olabilir. Sonuç olarak, bir öğün için yeterli miktarda pirinç yapmak en iyisidir.