Alerji Yunanca " allos" kelimesinden gelir ve bağışıklık sisteminin farklı tip reaksiyonlarını ifade etmek için kullanılır. Besin alerjileri günümüzde oldukça yaygındır. Ve önlem olarak her birey kendi vücudunu iyi tanımalı ve alerjen besinini geç kalmadan tespit etmelidir. Bunun yapılması için bir uzmandan destek almalıdır.
Besin alerjileri sonucunda ishal , kabızlık, şişkinlik , bulantı , kaşıntı ,cilt sorunları gibi önemli sağlık sorunları görülmektedir. Ülkemizde ki en yaygın alerjiye sebeb olan besinler ; yumurta , balık ve deniz ürünleri, süt, fındık ve fıstık ,gluten , baharatlar , bal, ve bazı içeceklerdir.
YUMURTA
Yumurta özellikle çocukluk çağında çok görülebilen bir alerjidir. Yumurtanın beyazına olan alerji, sarısına olan alerjiden daha fazla görülmektedir. En çok da yumurta beyazında bulunan ovoalbumin , ovotransferrin , konalbumin gibi maddeler alerjendir. Yumurtaya alerjisi olan bireyler içeriğinde yumurta bulunan tüm gıdalardan uzak durmak zorundadır.
BALIK
Özellikle balıklar yüksek kalitede protein içerdiğinden beslenmede önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda gıda alerjilerinde en önemli etmen olarak görülmektedir. Balık ve deniz ürünleri alerjisi yaş ilerledikçe azalmaktadır.
SÜT
İnek sütünün içerisinde yaklaşık 20 farklı alerjen protein yapısı vardır. İnek sütüne bağlı olarak ortaya çıkan reaksiyonlar ve semptomlar ortalama olarak yaşamın ilk 3 ayında oluşmaktadır ve genellikle 2,3 yaşlarında ortadan kalkmaktadır. İnek sütüne alerjisi olan bireyler yalnızca sütten değil süt ve süt ürünlerinden yani tereyağ,yoğurt,margarin,peynir , muhallebi vs den de uzak durmak zorundadır.