Battaniyenin altında sıcak bir içeceğin keyfini çıkardığınız anlar, aynı zamanda kış günlerinde içinizi ısıtmakla kalmaz, ufak bir eklemeyle kan şekerinizi dönüştürecek şifanın da formülü olabilir. İşte içeceğinize bir kaşık eklediğinizde kan şekerinizi dengeleyen o baharat…
Yüksek tansiyon, yaşlanmanın da bir sonucu olarak en sık görülen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hatta genellikle "sessiz katil" olarak anılan bu rahatsızlık, ilerleyene kadar çok fazla belirti vermeyebiliyor.
Uzmanlara bir kişinin kan basıncı çok yüksek olduğunda kan damarlarına ekstra yük bindirir. Kalp ve beyin, böbrekler ve gözler gibi birçok hayati organ ise bu baskının sonucunda hasar alabiliyor. Bu daha sonra kalp hastalığı, kalp krizi, demans ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çalışmaların incelemesi, günde en az 1,5 gram, kabaca 3/4 çay kaşığı tarçın almanın trigliseritleri, toplam kolesterolü ve LDL (kötü) kolesterolü düşürebileceğini gösterdi. Ayrıca bu çalışmalarda metabolik hastalığı olan kişilerde kan şekerini de dengelediği gözlemlendi.
13 araştırmanın ileri analizi, tarçın takviyesinin gerçekten de trigliserit ve toplam kolesterol düzeylerini azalttığını buldu; bunların her ikisi de bilinen risk faktörleridir.
Tarçın yüksek tansiyonla mücadele ederken aynı zamanda bağırsak sağlığını, diş hijyenini iyileştirebilir ve kolesterol seviyelerini düşürebilir.