Ihlamur bitkisinin hem yeni açmış teze çiçeği hem de körpe yaprakları vaktinde toplanarak fazla güneş almayan gölge bir ortamda kurutulur. Ardından kurutulmuş ıhlamur yaprak ve çiçeklerinin faydalarından yararlanmak için özellikle kış aylarında demlenerek tüketilir. Peki en şifalı ve en güzel ıhlamur nasıl demlenir sorusunu ise şöyle açıklayabiliriz.
Doğal yollarla çevrede rahatlıkla bulabileceğiniz ve vücuda faydası saymakla bitmeyecek kadar çok olup hiç bir zararı yoktur. Fakat zararı olmaması için bunun da elbette bir limiti vardır. Günde 2 bardak ile 4 bardak arası içebilirsiniz. Böylece hem daha sakin, stresten uzak, soğuk algınlığı ya da gribe karşı daha dirençli olabilirsiniz.
Bunun için aşağıda belirtildiği gibi ıhlamur çayını nasıl yapacağınızı okuyup deneyebilirsiniz. Ihlamur ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilmeye müsait bir bitkidir.
Eğer ıhlamur ağacı yoksa ya da hazır almak isterseniz baharatçılarda ya da büyük marketlerin çay ve meşrubat bölümlerinde mutlaka bulunur. Farklı markaların poşet demleme çayı şeklinde bulabileceğiniz gibi tamamen doğal olarak kiloyla çiçeği ve yapraklarını da bulabilirsiniz. Bu konuda benim tavsiyem yapraklı saplı olan daha doğal olanı tercih etmenizdir. Daha az işlemden geçmiş olan ürünler her zaman daha faydalı olur.
Ihlamur çayı yaparken dikkat etmeniz gereken önemli husus ıhlamuru kaynatmamalısınız. Sıcak kaynamış suya ıhlamur çiçeklerini ve yapraklarını bir tutam atıp, 10 dakika kadar demlenmeye bırakmalısınız.
Böylece ıhlamurun sarımsı rengi suya çıkar. Bardağa boşaltırken bir süzgeç yardımıyla kullandığınız ıhlamur yapraklarını ayıklayabilirsiniz. Dilerseniz bal, zencefil ya da limon da ekleyebilirsiniz. Bu tamamen size kalmıştır. Bazı kişiler bu bitki çaylarına kara biber de eklemektedir.
Bu hem nefesinizi açar hem de göğsünüzü rahatlatır. Ihlamur çayı sadece hasta olduğunuzda tüketilecek bir çay değildir. Tadını beğenirseniz gün içerisinde de tüketmenizi tavsiye ederiz.
Ihlamur çayı sinirleri de yatıştırır ve sizin daha kontrollü olmanıza da yardımcı olur. Aynı zamanda sıvı tüketmenin faydalarını da bu sayede göreceksiniz. Sindiriminizi ve midenizi de rahatlatacağından gün içerisinde daha rahat olursunuz. Bitki çaylarını seviyorsanız ıhlamuru farklı bitkilerle de harmanlayarak kendinize güzel bir çay yapabilirsiniz.